Питајте Духовника

Питајте Духовника Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Адреса електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

четвртак, 09 јануар 2014 23:39

ШТА ЗНАЧЕ РЕЧИ ИЗ 102. ПСАЛМА "ОБНАВЉА СЕ КАО У ОРЛА МЛАДОСТ МОЈА" ?

Оцените овај чланак
(26 Гласова)
Јеромонах Доситеј Хиландарац

      Током читања Псалтира, наилазимо на стих „Обнавља се као у орла младост моја“ (Псалам 102 , стих 5). Како се то код птице орла обнавља младост, и какво је уопште значење тог стиха?

      По јеврејском схватању орао је дуговечна птица грабљивица, која под одређеним условима може да достигне старост и од 70 година. Али, када орао достигне 40 година он треба да донесе једну веома тешку одлуку, због тога што су његови нокти постали дуги и нису више тако гипки и не могу лако да зграбе плен. Такође дуг и оштар кљун је постао веома закривљен, тако да не може да комада свој плен, док су крила постала тешка зато што је перје постало веома густо и лепи се за груди, тако да орао отежано лети.

     Тада орлу преостају две могућности. Или да умре или да прође један болан процес замене који траје 150 дана. Тај процес захтева да орао узлети на врх неке планине и да се тамо задржи за то време. Тамо орао удара кљуном о стену док не одломи кљун. Затим чека да му порасте нови кљун, па потом кљуном чупа своје канџе. Када му нове канџе израсту тада очерупа своје старо перје. Након пет месеци орао се регенерише и може да живи још 40 година.

    У једној реченици поредећи духовно обнављање са орлом, пророк Божији говори о једном болном преображају душе. Наиме, сваки хришћанин је позван да у себи победи тог старог човека који робује варљивим жељама које га маме и варају и да се обуче у Христа. Тај болни процес обнављања је покајање, то је ломљење и чупање нагомиланих страсти у души. Али тај преображај не бива без подвига и без уздржања све док се душа не украси потребним врлинама, као орао новим перјем и не вине у висине. И за покајање је потребна храброст, али нас теши то што Бог воли храбре душе.

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 Духовни одговор дао:

Јеромонах Доситеј Хиландарац

4 Коментара

 • Линк коментара Саша Шљукић субота, 20 август 2016 12:59 Написао/ла Саша Шљукић

  Доситеја бих могао слушати беспрекидно.

 • Линк коментара Аца Вићентић понедељак, 29 фебруар 2016 12:43 Написао/ла Аца Вићентић

  Сјајно, свака Вам част. Одлична прича која метафорички осликава процес који нам следи уколико изаберемо Божји пут спасења. Много смо застранили, глобално, као друштво и без овог темељног процеса промена, нема нам спасења. Неизмерна љубав Створитеља према нама,створењима, управо се огледа у томе што нам увек даје шансу да се вратимо на прави пут. Нек је благословен Господ и сви добри људи поут Вас који шире глас да наде још увек има.

 • Линк коментара Дивна Мирчетић среда, 25 фебруар 2015 11:25 Написао/ла Дивна Мирчетић

  Одушевила ме ова прича о орлу...нисам предпостављала да постоји такав подвиг за једну животињу. И она претрпи сав тај бол, само да би преживела... а ми људи најчешће одустајемо, уместо да ,,претрпимо до краја" јер смо Богу претежнији од животиња.
  Не знам да ли сам добро објаснила...али стварно ме је дубоко ганула ова прича о борби за живот, о готово немогућој да се истрпи могућности датој од Бога да се он продужи. Колики мора да буде бол кад удара о стену кљуном све док он не отпадне!?
  Боже хвала Ти он мене мале и бедне и глупе и слепе и глуве ,на свему што си створио својом савршеном премудрушћу! Слава Теби Боже и безброј пута ти Слава и хвала на свему и за све!!!

 • Линк коментара Иван субота, 29 новембар 2014 17:58 Написао/ла Иван

  Када се човек причешћује он се и подмлађује, јер је Христос увек вечно млад, а причећше је залог бесмртности и младости будућег века.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

  Прошетајте са нама кроз Храм

 

 • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

  Храм из ваздуха

 

 • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

  Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa