Путевима ходочасника

Путевима ходочасника ПУТЕВИМА ХОДОЧАСНИКА је рубрика која кроз личне приче и доживљаје оних који су ходочастиоли пут православних светиња, води се идејом да зближи људе, да нас упозна са Истином светиња и да нас приближи познавању наше вере.

Позивамо вас да својим коментарима и предлогом текстова активно учествујете у стварању ове рубрике, јер смо једино тако, сви заједно, ближи идеји приближавања Творцу кроз православне светиње широм света.

Коментаре дајте на саме текстове, ширите их путем социјалних мрежа, а ваше идеје, предлоге и сугестије, ван наших објављених текстова, шаљите електронском поштом на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Учествујте са нама, јер Исус је рекао: “Где су двоје или троје у име моје, и ја сам са њима“.

петак, 13 децембар 2013 16:15

КРСТ И МОШТИ СВЕТОГ АНДРЕЈА ПРВОЗВАНОГ

Оцените овај чланак
(3 Гласова)
Крст Св. Андреја Првозваног

 

Св. Андреј, први је разумео речи Спаситеља, оставио све и пошао за Христом, зато се и назива Првозвани. Ученик Св. Јована Крститеља и брат Апостола Петра. Изабран је за једног од дванесторице Апостола, страдао за Христа, разапет на крсту у облику слова X.  Крст на коме је разапет, налази се у граду Патри и у наставку,  прочитаћете текст о ходочашћу и поклоњењу Крсту и моштима Светог Андреја.

 

 

 

У касним вечерњим сатима, нас неколико поклоника из Србије, стиже у трећи по величини град у Грчкој Патра или Патрас. Овај древни град налази се на Пелопонезу, кроз историју био је важна раскрсница између Византије и Рима. У њему се од првих векова проповедала реч Божија, и под небеском заштитом је Првозваног апостола Христовог Св. Андреја.

Крајње одредиште нашег ходочашћа је велелепни храм посвећен Св. Андреју, у коме се налазе мошти овог светитеља и Крст на коме је разапет.

Црква је грађена у Византиском стилу и једна је од највећих Православних храмова свету.

У унутрашњости храма пажњу нам привлачи пространи мозаик изнад олтарског дела са приказом Пресвете Богородице, раширених руку, која нас закриљује покровом својим. Такође нашу пажњу привлачи и мозаик у параклису лево у коме су смештене мошти Св. Андреја, на коме је приказан Св. Андреј, као рибар.

Присуствујемо вечерњој служби и после добијеног Благослова прилазимо да целивамо мошти св.Андреја.

Део лобање и мошти овог светитеља, налазе се у параклису лево од улазних врата и смештене су у сребрни кивот.

После целивања моштију, целивамо Крст на коме је био разапет. Мозаик на зиду подсећа нас на Житије Св. Андреја у коме је записано да је Свети Андреј страдао је разапет наглавачке на Крсту у облику слова X..Дирнути великом благодати Крста, док прилазимо на поклоњење и целивамо Крст у облику слова X, слушамо беседу о овом храбром војнику Христовом који је разапет наглавачке видео само небо и у част Творца наставио са својом проповеди, све док није испустио дух свој, обасјан небеском Светлошћу. У част његовог мученичког страдања овај Крст се назива Андрејев Крст.

Мошти овог Светог апостола највећим делом се налазе у Патри, има их још и на Светој Гори и свуда по свету.

Историја сведочи, да је Свети Андреј приповедао реч Господњу свуда по свету и стигао чак и до крајњег севера Русије. Први је основао цркву Христову у Цариграду.

У Грузији је његов култ можда и најраспрострањенији, посвећен му је велики број цркава и манастира.

На Светој Гори у Андрејевом скиту налази се део његове часне главе.

Код нас у Србији такође је велики број цркава и манастира посвећених Св. Андреју.

Дворска капела на Белом двору у Београду подигнута је у част Крсне славе династије Карађорђевић Светог Андреја Првозваног.

После свега доживљеног, препуним утисака, напуштамо цркву и препуни захвалности Св. Андреј, напуштамо град Патрас.

     Аутор текста

Оливера Обрадовић

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa