ВЛАДИКА МИЛУТИН НА ПРАОЦЕ СЛУЖИО У УБСКОМ ХРАМУ

       У недељу, 30. децембра 2012. лета Господњег, на празник Светих Праотаца, Његово Преовештенство Епископ ваљевски Господин Милутин служио је Свету архијерејску литургију у убском Световазнесењском Храму...

 

        У недељу, 30. децембра 2012. лета Господњег, на дан Светих Праотаца, када на богослужењима помињемо све родоначалнике Народа Божјег, од Адама до Праведног Јосифа, заручника Маријиног, као и све пророке, који су проповедали о Христу, од Самуила до Светог Јована Крститеља, Његово Преовештенство Епископ ваљевски Господин Милутин служио је Свету архијерејску литургију у Саборном Храму Христа Спаситеља у Убу. У приносу бескрвне и животворјашче жртве, Владици су саслуживали протојереји о. Станоша Ђокић и о. Милан Ристивојчевић и ђакон Саша Максимовић.

       Захваливши се Господу Богу на предивном и дану пуном духовне радости, Епископ Милутин је, окупљеном на молитви народу, протумачио прочитано Јеванђеље о Богатом младићу. "...У овој изузетној јеванђељској причи јасно нам се открива неизрециво Христиво смирење. На обраћање младића Христу са "благи, добри", Он, Господ и Бог га укорава и одговара да нико не може бити благ до Бог Отац. То Христово смирење је незамислива светлост и сила која спаљује, али и спасава. Младић ту светлост није могао гледати и није се могао свога имања одрећи, али ако се ми нечега ради Христа одрекнемо, не да ћемо без тога остати, већ ће нам се то одрицање стоструким благословом вратити..." – речи су из богонадахнуте поуке Преосвећеног Владике Г. Милутина.

       После Свете литургије Епископ Милутин је имао радни састанак са Архијерејским Намесником тамнавским, крстоносним протом о. Митром Миловановићем и Начелником за веронауку Епархије ваљевске о. Миланом Ристивојчевићем.

       Овог дана су и Материце, када се у убском храму, већ одавно уобичајено, бесплатно чита парастос за упокојене убских парохија.

 

Александар Мандарић, вероучитељ