22. ПАСТИРСКО ПИСМО ТАМНАВСКОГ НАМЕСНИШТВА НА ТЕМУ „КАКО СЕ ТРЕБА МОЛИТИ БОГУ“

Архијерејско намесништво тамнавско издало је 22. Пастирско писмо на тему „Како се треба молити Богу“ по благослову Епископа ваљевског Г. Милутина.

 

Пастирско писмо има за сврху подучавање свих парохијана Тамнаве као и свег народа православног не само Епархије Ваљевске него и свих Светосаваца васцелог Српства. Молитвени приручник састављен је из 25 тема које је аутор протојереј-ставрофор Митар Миловановић обрадио и прилагодио потребама савременог човека и његовог духовног узрастања. Штампано је у 11000 примерака и дели се бесплатно свим верницима приликом освећења Васкршње водице.

Пастирско писмо као део мисионарске делатности Тамнавског намесништва штампа се преко двадесет година и улази у народ у време Часнога поста, када је време појачане молитве, исправљења и кајања за све оно што човек погреши. Поуке на теме: Молитва за отклон хулних лукавих помисли, Молитва за исправљење мисли, као и друге поуке, помажу хришћанину на путу покајања. Поуке како се треба молити ујутру ,увече, приликом сваког рада, начин на који треба стајати пред иконом организују и уводе ред у свакодневни живот савременог хришћанина.

 У уводној речи о молитвеном приручнику аутор наводи поучну причу о младићу који је учио доста молитви, али није осећао да се у њему задржавају речи молитве, па је из великог умора решио да престане са молитвом. Ту помисао и намеру чуо је искусни духовник у пустињи, позвао га је и рекао да му у ситу донесе воде из реке. Младић је више пута одлазио на реку покушавајући да донесе воду у ситу и после неког времена пожалио се старцу да то није могуће. Старац му је одговорио да је вода пролазила кроз сито и прала га, па се оно сада блиста, као што је и душу младићеву препрала молитва коју је говорио и тако му чистила душу. Оваква поучна прича служи нарочито младој школској деци, која често не виде корист од послушања према својим учитељима а често и према родитељима.

 На 60 страница које прожимају речи великог угодника Светог Јована Кронштатског који говори како се треба молити Богу аутор додаје слике наших великих светилишта и доховних кошница . Једна таква духовна кошница која датира из времена Немањића недавно је у географском смислу отишла у заборав, тј. у дубину вештачког језера „Ровно“, али је остала у дубини срца и душа верног народа који се вековима на том месту молио Богу.

Аутор завршава молитвени скуп духовних поука молитвом која је почетак свих молитви и која је најпотребнија свима нама јер показује да смо деца Божија, која Бога називају „Оче наш“.

 

 Дипл.теолог Марко Рафаиловић, ђакон

Галерија слика