БАДЊЕ ВЕЧЕ У УБУ

Прослава бадње вечери окупила је велики број људи уз убске вароши и околине у убски храм и његову порту. Мала деца и њихови родитељи већ устаљено долазе да прославе навечерје најрадоснијег празника.

Прослава бадње вечери започела је вечерњим богослужењем које је служио протојереј Станиша Ђокић, за певницом су појали: богослови, студенти теологије, свештеници и појци. Након отпуста на вечерњу сви  свештеници при храму Светог Вазнесења Господњег у Убу обучени у епитрахиље и фелоне свечано, литијски из храма су кренули у део црквене порте где је освећен велики бадњак. На освећењу је чиноначалствовао прота у пензији, ставрофор Митар Миловановић а њему су саслуживали: протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић, старешина убског храма,  протојереј Душан Бабић, протојереј Станиша Ђокић, протојереј Милан Ристивојчевић, јереј Александар Мандарић и јереј Иван Јовановић . Након освећења бадњака, члан хришћанске заједнице Предраг Кузмановић уз поздрав и лепе жеље и успешну и благословену будућу годину предао је бадњак преседнику црквеног одбора Мирославу Живановићу, који заблагодаривши брату Предрагу објављује свима велику радост празника. Затим су њих два положили бадњак на ватру.

Вероучитељи из основне школе "Милан Муњас", Растко Алимпијевић и Стефан Радовановић са својим ученицима припремили су представу, о Рођењу Господа и даровима светих мудраца, у културно уметничком програму учествовао је и хор "Пресвете Богородице Тројеручице"

Затим је уследило послужење куваним вином и ракијом и послужење у црквеној сали сувим шљивама и орасима. За најмлађе припремљена је пећина а у њој симболично дарови у виду слаткиша, само је потребно да их пронађу у слами .

Затим је народ у миру кренуо својим кућама, да се у дому пред иконом помоли и обави "пијукање" и вечеру, која има посебан значај и карактер и врло често се обавља на поду и слами где су деца пијукала.