БЕСЕДА НА ПСАЛМЕ- СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ

Псалам је тишина душе и раздавање мира. Он умирује пометеност помисли, умекшава раздражљивост душе и уцеломудрује неуздржање. Псалам је посредник пријатељства, сједињење међу далеким, помирење непријатеља.

 

Свако је писмо Богонадахнуто и корисно (2. Тим. 3, 16), и Дух Свети га је написао због тога да бисмо ми људи одабрали исцељење за своју сопствену страст. Књига псалама обухвата оно што је најкорисније у свим осталим књигама. Она је заједничка ризница добрих учења, она зацељује застареле душевне ране, недавно рањеном даје исцељење, васпоставља болесно а неповређено подржава. Искорењује страсти, које у човековом животу на разне начине господаре његовом душом. Дух Свети је знао да је тешко руководити људе ка врлини, јер смо због наше склоности ка наслади, немарни у погледу правог пута.

Псалам је тишина душе и раздавање мира. Он умирује пометеност помисли, умекшава раздражљивост душе и уцеломудрује неуздржање. Псалам је посредник пријатељства, сједињење међу далеким, помирење непријатеља. Псалмопојање нам даје једно од највећих добара, љубав, сједињујући људе у један заједнички хор. Псалам је уточиште од демона, ступање под заштиту ангела.

Псалмопојање празник чини светлим, псалам и камено срце приморава на сузе. Псалам је дело ангела, небеско живљење, духовни тамјан. Њиме се поуке дубље утискују у душу. Из псалама се учимо величини одважности, достојанству целомудрености, савршенству разборитости, начину покајања, мери трпљења и сваком другом добру.

Будући да смо грешили телом када смо давали удове своје да робују греху да бисмо чинили безакоње, телом треба да исповедамо, користећи за опроштај грехова оно исто оруђе, којим смо грешили. Да ли си злословио? Благосиљај! Био си користољубив? Подај! Да ли си се опијао? Пости! Био си горд? Унизи се! Да ли си убио? Претрпи мучеништво! Потребно је најпре да исправиш телесна дела, да би се она извршавала сагласно са речју Божијом, а затим да се узнесеш у духовна созерцања.

Кад у себи умртвљујемо старог човека и кад се из дана у дан обнављамо, појемо нову и онбављујућу песму учења Господњег. Онај пак који стреми ономе што је пред њим, свагда бива нов самоме себи. Тако нов и обновљен човек поје Богу нову песму.

Амин.