,,БЛАГОСЛОВЕН КОЈИ ДОЛАЗИ У ИМЕ ГОСПОДЊЕ“

,,Благословен који долази у име Господње“ – узвикивала су деца и сав окупљени народ на вратима града Јерусалима дочекујући Сина Божијег Господа Исуса Христа.

Дан уочи празника Цвети посвећен је успомени на Васкрсење Четвородневног Лазара, и на улазак Исуса Христа у Јерусалим. Тога дана Христос је са својим ученицима – апостолима јашући на магарету ушао у град Јерусалим, где га је мноштво људи и деце дочекало као цара машући палмовим гранчицама, и радосно кличући: ,, Осана! Благословен који долази у име Господње, цар Израиљев!“ (Јован 12,13)

И ове године уз велики број деце, у храму Васкрсења Господњег у Убу, свечано је прослављен празник Врбица. Вечерњу службу служио је старешина убског храма, протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић и ђакон Иван Јовановић. У току службе отац Драган освештао је младе врбове гране, које су потом подељене верницима. Затим се кренуло у трократни опход око храма уз појање тропара. Деца су радосно учествовала у литији носећи око врата звончиће везане за тробојку и машући врбовим гранчицама.

Младе освештане врбове гранчице односе се кућама и стављају поред иконе и кандила.

 

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

 

Фотографисао:

Милош Рафаиловић

Галерија слика