БОГОЈАВЉЕЊЕ И ВОДООСВЕЋЕЊЕ У ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

Богојављење свечано прослављено у Вазнесењском храму у Убу.

Богојављење, дан када је Господ Исус Христос крштен у реци Јордану, и дан чудесног јављања Бога као Свете Тројице- Оца, Сина и Светога Духа. Бог Отац јавио се гласом са неба, Бог Син крстио се у реци Јордану, а Бог Дух Свети јавио се у виду белог голуба.

Прослава овог великог празника почела је јутарњом службом, а наставила се служењем Свете Божанствене Литургије, коју је служио протонамесник Зоран Марковић.

„Данас Света Црква слави Богојављење, један од највећих и најлепших празника, и једно од првих јављања Тројединога Бога, празник када се открива Бог у три лица. Господ наш Исус Христос  открива се Светом Јовану, свом претечи и крститељу. Није ни чудо што је Свети Јован од пророка и јеванђелиста назван Ангелом Божијим, јер се удостојио да крсти Сина Божијег Господа нашег Исуса Христа. Данас, на данашњи дан долази велика маса народа на реку Јордан да се крсти а међу њима и Господ наш Исус Христос као друго лице Свете Тројице. Свети Јован упућује речи и каже Исусу Христу па зар ја да крстим некога ко је безгрешан, а Господ му одговара и каже да мора тако бити да се испуни Писмо. Господ наш својим крштењем даје свима нама пример како треба да се крстимо, како нашу децу треба да крстимо. Такође нас учи покајању јер Христос након свог крштења одлази у пустињу где четрдесет дана проводи у молитви и посту “-рекао је отац Зоран у својој празничној беседи.

По завршетку Свете Литургије, кренуло се у богојављенску литију око храма Вазнесења Господњег. Свештенство убског храма потом је приступило чину Великог освећења воде.

Након чина освећења воде, верници су у миру и са вером пришли да узму освећену богојављенску воду, коју су понели својим домовима.

„Бог се јави-ваистину се Бог јави“

 

  Објаву припремио 

Ипођакон Стефан Радовановић

Фотографисао

Марко Петровић, свршени богослов

Погледајте и: