БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА - СЛАВА ЦРКВЕ КРСТИОНИЦЕ И ХОРА У УБУ

Пресвета Богородица заузима посебно место у срцима верника Тамнаве. Многобројни дани су посвећени Мајци Божјој, тако и овај дан празнује икону Богородице Тројеручице који се слави у свим православним земљама. Икона Пресвете Богородице је по предању исцелила руку Св. Јована Дамаскина, који се како речима тако и делима борио против иконоборства, па је због тога био и кажњен одцесањем руке. Али га је исцелила управо Пресвета Богородица, пред којом се иконом ожалошћен молио. Зато је у знак благодарности њеном лику придодао и трећу руку, по чему је и добила назив Тројеручица.

 

У страдалној Србији 1999.године, једна од верних копија ове иконе Тројеручице обилазила је храмове по Србији и пружала народу утеху у тешким тренуцима, па је тако и верни народ Тамнаве имао част и привилегију да пред њом принесе своје молитве. Управо на успомену на те дане боравка ове иконе на Убу, свештеници и верни народ благоизволели су посветити данашњем празнику Богородице Тројеручице прелепу црквицу у којој је, као и претходнох година, и данас служена Света Литургија. Молитвено славље започето је дан раније, тачније великим празничним бденијем које је служио отац Милан Ристивојчевић, начелник канцеларије за веронауку Епархије ваљевске. Сутрадан Свету Литургију је служио прота Митар Миловановић,архијерејски намесник тамнавски. За појање је био задужен убски црквени хор на чијем челу је духовник хора протојереј Станиша Ђокић, а што је још битније, хор управо носи име хор "Пресвете Богородице Тројеручице", па је тако славље било још веће. У надахнутој проповеди прота Митар је, величајући име Пресвете Мајке Господа Нашег Исуса Христа, нагласио да је у црквеном календару највише дана, после Господа Исуса Христа, посвећено Богомајци, јер је она највећа личност у историји спасења. И управо таква личност је била потребна да буде спона између Најузвишенијег и нас најгрешнијих, тј. да буде спона између земље и неба. Ова чудотворна икона представља велико духовно благо Србије, јер су нам преци, на челу са Светим Савом и Светим Симеоном, оставили непроцењиво благо, између осталог и овај Тројеручни лик заштитнице Свете Горе где се и налази светионик нашег духовног живота – Манастир Хиландар.     

Након Литургије, обред резања славског колача и освећење славског жита обаљено је од стране убског свештенства. Домаћин овогодишње славе наше мале цркве крстионице била је Госпођица Марија Близањац, професор разредне наставе из Уба. Део колача узела је протиница Слађана Ђокић и тиме преузела улогу домаћина за наредну годину. Као што је и обичај код Срба, после духовне хране уследила је трпеза љубави тј. свечани ручак за вернике који су  присуствовали Светој Литургији, чиме је завршено овогодишње молитвено славље у част Пресвете Богородице и њене Свете иконе Тројеручице.

Растко Алимпијевић, вероучитељ

Галерија слика