БОЖИЋ У ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА У УБУ 2022

Прослављајући Божић, дан рођења Господа Исуса Христа, овај најрадоснији празник који представља истинско оприсутњење Сина Божијег у створеном свету, обележавамо га најлепшим верским и народним обичајима.

Божићном литургијом обележен је, традиционално, празник у Храму Христа Спаситеља у Убу. Божанску Литургију служило је  свештенство убског храма: старешина  протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић, протојереји: Душан Бабић, Станиша Ђокић и Милан Ристивојчевић, јереј Александар Мандарић, парох убски у пензији протојереј-ставрофор Митар Миловановић, парох лајковачки у пензији протојереј-ставрофор Тома Матић и ђакон Стефан Радовановић. 

Црквени хор "Пресвете Богорoдице Тројеручице" је својим појањем улепшао божићно празновање. Светим тајнама из два путира причешћиван је христоносни верни народ; највише је било деце која су се окупила у божићној радости. 

Реке људи, верујућег народа православног, окупило се на Божић у 5 часова ујутру у Цркви у Убу како би достојанствено, као у најранија времена хришћанска, дочекали Рођење Богомладенца Христа. Стотине верника који су се постом и молитвом припремали да дочекају празник Христовог Рождества присуствовали су светој Литургији. 

На крају Литургије, након светог причешћа, вернима се обратио старешина храма протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић прочитавши Божићну посланица Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

Након дељења нафоре настојатељ храма позвао је хор и верни народ у Црквену салу на послужење, што је допринело Божићној радости. 

Христос се Роди! Ваистину се Роди!

 

                                         Ђорђе Ристивојчевић,

ученик Богословије

Погледајте и: