ЦРКВА УБ ПОНОВО ЗАГРЕЈАНА

Пуно вере уз мало модерних технологија и ентузијазма резултовало је да наш Храм Христа Спаситеља поново буде топао за све посетиоце. Неколицина одборника су вишемесечним радом спровели у дело једну идеју и вратили убском Храму топлину. Иза нас је пар хладних година у којима се претходни систем грејања, иако функционалан, није користио због превеликих трошкова.

Црква Уб има подно грејање које се греје директно на струју. Претходни котао од 50kwh брзо би загрејао Храм, али је само за прво паљење у месецу правио око 400€ трошка. Пошли смо од поновног прерачуна потребне енергије за нашу цркву. Термичарима смо овог пута задали циљну температуру 12°C која је довољна за простор у коме су верници топло обучени за време служби. Значи наш циљ није претопла црква већ енергетски минимум за пријатну средину у којој се стоји у зимском оделу. Битна нам је и заштита Храма од замрзавања и оштећења када је температура унутрашњости испод 5°C, па смо предвидели да такву температуру одржавамо када нема служби у храму.  Таквим прорачуном дошли смо до дупло мањих потреба за енергијом па је прибављен слабији електирчни котао укупне снаге 27kwh али са 4 грејача различите снаге. На сцену онда ступа мало математике и нумеричке анализе којима се уобличава начин управљања овим грејачима. Математика нам треба како би описали рад грејача тако да током периода јефтине струје искористе максимум расположиве и јефтине енергије а да при томе не подигну МАКСИГРАФ који највише утиче на високу цену када код електродистрибуције имате МЕРНУ групу као начин обрачуна енергије.

Дефинисану математику на крају смо испрограмирали у један ПЛЦ (индустриски компјутер) који целу причу реализује и спроводи у дело. Компјутер прати тренутну потрошњу у целом Храму и порти и моментално пали и гаси грејаче у електричном котлу којима неће прећи задати ниво тренутно ангажоване снаге. Ситуација је таква да ноћу, током јефтине тарифе, најмање се енергије користи у порти па за цркву остаје довољно киловата по ниској цени. Ово даје да Храм буде најтоплији у јутарњим сатима када су Литургије и када је највише верника присутно. По потреби и у другим деловима дана се може одржавати виша температура храма.

Тестни период био је током новембра када смо успешно констатовали функционалност ситема и Храм, који има више од 300m² у основи, загрејали са мање од 4000 динара увећаним месечним рачуном него да Храм није грејан.

Наш следећи корак је климатизација црквеног дома енергетски ефикасном опремом (ваздшном топлотном пумпом) која би требала да се реализује на пролеће. Ово су тимски пројекати на којима учествују многи. Ту су сви свештеници нашег Храма, црквени одбор а посебно Александар Саша Стојановић, Ђорђе Сандић и аутор овог текста.

Трудимо се да својим верницима и посетиоцима обезбедимо што пријатнију средину у којој за наредну годину планирамо доста нових духовних садржаја.

Свештеници и црквени одбор нашег Храма корисе ову прилику да Вам свима честитају предстојеће празнике и пожеле да у наредној години у свему заједно напредујемо.

  Аутор текста

Душан Петровић