ЦВЕТНИ ПЕТАК У БАЊАНИМА УВЕК РАДОСНО ЦВЕТА

У Цветни петак, 22.4.2016. године, у ОШ ``Рајко Михаиловић `` у Бањанима по дванаести пут одржано је духовно сабрање ученика од 1. до 8. разреда у организацији веронауке, а у сарадњи и корелацији са осталим предметима. Бањанској деци придружила су се деца из Сувог Села, Кожуара, Врела, Калиновца и Вуконе. 

  ЦВЕЋЕ ЈЕ УКРАС СВЕТА А ДЕЦА ПОРОДИЦЕ, ЦРКВЕ И ШКОЛЕ.

Благослов владике Милутина пренео је намесник тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић речима: ‚‚Наш владика Милутин веома се радује сваке године када треба да дође овде у вашу школу, одушевљен како ви то, децо, лепо радите, не само на данашњем сабрању, драга децо,  драги наставници и учитељи већ и на осталим сабрањима које организује вероучитељ, као што су радионице посних колача, радионица и духовно сабрање за Аранђеловдан, где ви цртате и правите анђеле онако како сте видели на иконама. Преносим Вам благослов и поздрав нашег владике који зна да сте веома вредна деца, која се припремају за највећи хришћански празник, Васкрс, на овако леп начин. Важно је учествовати , али важно је и потрудити се, и добити вредне награде, као што видим, духовне књиге  из којих  ћете још више сазнавати о хришћанском животу. Васкрс је велики празник, сутра је и Врбица, дечији празник. Као што каже наш народ, спремамо се као за Врбицу да идемо у цркву као што ћете ви учинити. После Врбице су Цвети, када су деца дочекала Господа у Јерусалиму, потом је Велика недеља, Велики петак, када је Господ страдао за нас, а онда долази  Васкрс, највећи празник и најрадоснији. А ви, децо, данас окупљени овде, најављујете ту велику свечаност и радост. Зато вас ја раније мало поздрављам речима Христос Васкрсе и честитам вам успехе које сте, не само данас него и на другим такмичењима, постигли са својим вероучитељем. Захављујем се директору школе и похваљујем рад учитеља и наставника, а нарочито вероучитеља Марка Рафаиловића, који годинама предано и веома успешно са вама заједно спрема овакве и сличне догађаје.

Дховно сабрање окупило је 190 ученика. На почетку сабрања ученици су отпевали тропар Васкрсењу Господњем, након тога кренули су са радом украшавајући јаја на свој начин и по својој машти, користећи  првенствено традиционалну методу, уз помоћ воска и пера, онда разних лакова, перја, бојица, фломастера и зачина. Изузетан рад је возић са композицијом васпитачице Драгане Ђурђевић из Кожуара у чијим вагонима се, по речима деце, налази читав насад јаја.Током рада деца су певала духовне песме нашег Светог Владике Николаја: ``Часни пост је бања душе``, тропар ``Златоусти проповедниче`` Светом владици Николају и ``Православља сладост`` Светом Јустину. Вероучитељ је изјавио: ``Само молитвом Господу и чистим срцем можемо учинити сабрање овако лепим. Наша Србија и наша црква ће цветати са вама оваквима, драги моји ученици, као данашњи Цветни петак у нашој школи.``

У име директора школе професорке Ивана Селенић  и Наташа Курјаковић поделиле су награде за најуспешније:

 

1. место: Стојан Илић, 4. раз. Бањани

2. место: Маријана Јуришић, 7. раз. Бањани

3. место: Андријана Човић, 3. Раз. Бањани

4. место: Теодора Лазаревић, 1. раз Вукона

5. место: Стефан Глишић, предшколац 

6. место: Јована Мирковић, 2 раз Врело

 

Специјална награда за најкреативније јаје додељена је васпитачици Драгани Ђурђевић и предшколцима из Кожуара  за њихов изузетан труд у прављењу возића  са ``насадом јаја`` у вагонима.

 

Награда за коришћење традиционалне технике воска и пера припала је Марти Морачанин из Сувог Села.

 

Награду за колективан рад добили су  ученици из Врела и учитељица Сања Арсеновић Тешић,

Колективну награду добили су ученици из Сувог Села, учитељица Милена Николић Лазаревић и васпитачица Сања Гајић.

 

 

 

                                                                                       учитељица Ана Илић 

Галерија слика