ДАНИ СТРАСНЕ СЕДМИЦЕ У УБСКОМ ХРАМУ

Од најстаријих времена, дани последње седмице Васкршњег поста пре Пасхе Господње - Васкрса, проводили су се у најстрожем посту и називали су се светим и великим због светих и великих догађаја који су се збили тих дана.  

У храму Христа Спаситеља на Велики Четвртак, Петак и Суботу служене су посебне службе посвећене Крсном страдању Господњем и полагању тела Његовог у гроб.

 ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК

 Праведнога безаконицима предаше

 По установљењу Свете Евхаристије – Тајне Причешћа телом и крвљу Господа нашега, Њега Праведнога предаше безаконицима. Ово су последњи моменти у Спаситељевом овоземаљском животу који су страдални али и спасоносни. У навечерје овога великога и страдалнога дана читају се страсна Света Јеванђеља која то описују и веома су дирљива.

 9. априла Лета Господњег 2015. у убском Световазнесењском храму Свету Литургију, на којој се такође освећују и припремају причасни дарови за болеснике, који се на часним трпезама чувају преко целе године,  служио је протојереј Душан Бабић.  На Литургији се причестио велики број верних.

 Од 18 часова у храму Христа Спаситеља у Убу Страсна Јеванђеља су клечећи читали протојереји Душан Бабић и Станиша Ђокић.

 

ВЕЛИКИ ПЕТАК

 Да постиђено занеми цела творевина

Дан крсног страдања  Господњег, умирања, скидања са крста, помазивања миром, повијања Тела платном и полагања у гроб и постављања страже да чува гроб да неко не украде Тело Господње. То је дан највеће трагедије у историји људског рода. Дан у који се човек дрзнуо и дигао против свога Створитеља.

 У 15 часова, вечерње са изношењем плаштанице служио је протојереј Милан Ристивојчевић.

 Акатист Распетом Христу почев од 18 часова служио је протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић, старешина убског храма.

 У 22 часа Плач Мајке Божје служио је протојереј Душан Бабић.

 

ВЕЛИКА СУБОТА

 Сумрак пред свитање

Освит Празника над празницима - Васкрсења из мртвих Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа. На овај дан Господ Исус Христос разваљује врата пакла и проповеда Јеванђеље упокојенима од почетка света и који поверују спасавају се.

 Свету Литургију служио је протојереј Милан Ристивојчевић. На Светој служби причестили су се деца, стари и болесни.

 Од 18 часова, акатист Победитељу смрти служио је протојереј Станиша Ђокић.

Од момента изношења плаштанице до празничне Васкршње литургије, храм Христа Спаситеља у Убу био је отворен и са постављеном непрестаном стражом крај Христовог гроба коју су чинили парохијани убскога храма.

 

Александар Мандарић, вероучитељ

 

 

           

 

 

 

 

 

Галерија слика