ЛЕКАРИ ПОРОСЛАВИЛИ СВОЈЕ ЗАШТИТНИКЕ

Дом Здравља у Убу прославио је своје заштитнике Свете враче Козму и Дамјана. Убски свештеници већ годинама на дан Светих Врача долазе у Дом Здравља да прережу славски колач и освете славско жито.

Архијерејски намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић са свештеницима Миланом и Зораном и ђаконом Стефаном, осветио је славске дарове и пренео директорки Дома Здравља и њеним лекарима благослов и честитку Његовог Преосвештенства Епископа Исихија. Надлежни свештеник отац Милан у поздравној беседи, пожелео је да се лекари успешно изворе са болешћу Корона вируса и да ово време буде упамћено по успешном вођењу дома здравља од стране госпође Биљане као његовог директора, завршивши поздравом "ове године славили како могли догодине како хтели".

Житије светих из Пролога Св. Николаја Велимировића

ЦРКВА СЛАВИ ЧУДОТВОРНЕ ВРАЧЕ, СЈАЈНЕ ЗВЕЗДЕ ШТО ГОСПОДОМ ЗРАЧЕ, СВ. КОЗМУ И СВ. ДАМЈАНА ДВА ХРИШЋАНСКА ДИВНА ВЕЛИКАНА. Бесребреници и чудотворци. Браћа по телу и по духу, родом негде из Азије, од оца незнабошца и мајке хришћанке. По смрти оца њихова мајка, Теодотија, посвети све време и труд, да синове своје васпита и подигне као истините хришћане.

И Бог јој поможе, те синови њени израстоше као две слатке воћке, и као два светилника света. Беху научени лекарској вештини, и бесплатно помагаху болесним не толико лекаријама колико именом Господа Исуса Христа. И беху прозвати безмездним врачима, тј. бесплатним лекарима, јер бесплатно лечише и тако испунише Христову заповест: бадава примисте, бадава дајите (Мат. 10, 8). Толико беху опрезни у бесплатном лечењу људи, да се Козма истински наљути на брата свог Дамјана, што овај узе три јајца од неке жене Паладије, и нареди Козма, да после смрти његове не сахране га до брата му Дамјана. У ствари Дамјан свети не узе та три јајца као награду зато што он исцели болесну Паладију, него што га ова закле Пресветом Тројицом, да узме та три јајца. Ипак по смрти њиховој, у месту Фереману, беху заједно сахрањени сходно откровењу Божјем. Беху ова браћа света чудотворци велики и за живота и после смрти. Некоме тежаку при спавању увуче се змија кроз уста у стомак, и имаше бедни човек у највећим мукама издахнути, да у последњем часу не призва у помоћ св. Козму и Дамјана. И тако прослави Господ заувек чудотворством оне који Њега прославише на земљи вером, чистотом и милошћу.

Погледајте и: