МАТЕРИЦЕ – ДАН ЉУБАВИ МАЈКИ ПРЕМА ДЕЦИ

Материце свечано прослављене у храму Христа Спаситеља на Убу.

Материце – дан који је посвећен нашим мајкама. Прославља се увек друге недеље пред Божић, док су треће недеље Детењци, а прве недеље Оци.

У недељу посвећену мајкама Свету Божанствену Литургију служио је протојереј Милан Ристивојчевић. ,,По речима Светог владике Николаја мајке су бића која су најсличнија Богу. Једно свето и узвишено делање којим се жена спасава јесте мајчинство. Она божијим благословом на свет доноси живот, зато народ и каже да када жена остане у другом стању да је то благословено стање. Она је дакле сатрудник божијег благослова. Наша је дужност и обавеза да поштујемо, волимо и помажемо наше мајке, јер оне брину о нама и пре него што смо се родили у својим утробама. Дужност мајки је велика, света и одговорна. Она је та која васпитава, воли и која кара. Њено васпитање нема успеха ако нема очевог ауторитета. За васпитање су потребни обоје. На жалост данас можемо чути да младе жене говоре ја себе не видим као мајку, већ као успешну и поштовану жену у неком послу. Ја се питам шта би се десило да је рецимо моја мајка пре 40 година одлучила да буде успешна и поштована где бих ја сада био и моја браћа наравно. Дужни смо да својој деци још из малена говоримо да је мајчинство најсветије и најузвишеније што једна жена може да постигне. Срећан празник нашим мајкама. “ – рекао је отац Милан у својој беседи.

Након Свете Литургије свештеници суслужили општи парастос за све упокојене : свештенослужитеље, ктиторе, добротворе, сроднике парохијана убских парохија... Парастос на Матрице се традиционално одржава већ тридесет година, а започели су га свештеници заједно са члановима Хришћанске заједнице.

 

Објаву припремио:

 Марко Филиповић вероучитељ

 

Галерија слика