МЕСОПУСНА НЕДЕЉА У ХРАМУ У УБУ

На месопусну недељу у Храму Христа Спаситеља у Убу, 10. марта 2013. године, служена је Света Литургија. Свету Божанствену Литургију служио је крстоносни прота о. Митар Миловановић. Православна Црква је пре почетка Великог Васкршњег поста, прописала четири припремне недеље, у којима се верни позивају да себе, како телесно тако и духовно, припреме за пост, како би кроз пост, молитву, исповест, добра дела и достојно причешћивање дочекали Празник над Празницима, Васкрсење Христово. Тако нас Црква, кроз недељна Јеванђеља, усмерава ка крајњем циљу постојања сваког човека. Кроз ове четири припремне недеље, Црква нас упућује да прво сагледамо себе, тј. спознамо своје морално стање како би ишли правим путем заповести Христових.

 

     Рече Господ: Kада дође Син Човјечији у слави својој и сви свети анђели са њим, тада ће сјести на пријесто славе своје. И сабраће се пред њим сви народи, и разлучиће их једне од других као пастир што разлучује овце од јаради. И поставиће овце са десне стране себи, а јарад са лијеве. Тада ће рећи Цар онима што му стоје са десне стране: Ходите благословени Оца мојега; примите Царство које вам је припремљено од постања свијета. Јер огладњех, и дадосте ми да једем; ожедњех, и напојисте ме; странац бијах, и примисте ме; Наг бијах, и одјенусте ме; болестан бијах, и посјетисте ме; у тамници бијах, и дођосте ми. Тада ће му одговорити праведници говорећи: Господе, када те видјесмо гладна, и нахранисмо? Или жедна, и напојисмо? Кад ли те видјесмо странца, и примисмо? Или нага, и одјенусмо? Кад ли те видјесмо болесна или у тамници, и дођосмо ти? И одговарајући Цар, рећи ће им: Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте. Тада ће рећи и онима што му стоје с лијеве стране: Идите од мене, проклети, у огањ вјечни који је припремљен ђаволу и анђелима његовим. Јер огладњех, и не дадосте ми да једем; ожедњех, и не напојисте ме; Странац бијах, и не примисте ме; наг бијах, и не одјенусте ме; болестан и у тамници бијах, и не посјетисте ме. Тад ће му одговорити и они говорећи: Господе, када те видјесмо гладна или жедна, или странца или нага, или болесна или у тамници, и не послужисмо ти? Тада ће им одговорити говорећи: Заиста вам кажем: кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени не учинисте. И ови ће отићи у муку вјечну, а праведници у живот вјечни. (Јеванђеље по Матеју 25, 31-46)

      Свету Литургију служио је кртоносни прота о. Митар Миловановић. који је, сходно теми данашњег Јеванђеља о Страшном суду, у надахнутој проповеди, између осталог, нагласио да на основу прочитаног можемо сами закључити какав је крај човечанства. Ми никада не можемо знати када ће бити тај крај, јер је сам Господ ту велику тајну свесно и намерно сачувао. Замислимо само каква би паника настала када би знали тај тренутак, с обзиром да смо крајем прошле године сами били очевидци велике панике која је настала на основу погрешног пророчанства древних Маја. Управо из тог разлога, тренутак ове велике тајне, како Господ каже, не знају ни Анђели Божји.

      Господ нам је открио знаке, на основу којих ћемо знати да се то крајње време ближи; разни ратови, устаће син на оца, брат на брата, тј. нестаће љубави, а Бог ће нам управо судити на основу тога колико љубави имамо и колико смо је показали према својим ближњима. Свако ће од нас на Страшном Суду бити упитан да ли је испунио две основне Христове заповести: о љубави према Богу, и љубави према ближњима.

      Христос није оставио ученицима неко учење о индивидуалном спасењу, већ им је дао заповест „да љубе један другог“ и додао је: „По овоме ће се познати да сте Моји ученици ако љубите један другог.“ Због тога је хришћанска љубав могућност да видимо Христа у сваком човеку којег нам је Бог одредио да уђе у наш живот бар на моменат.

   За оне који су сумњичави у силу Божију, најбољи је пример разговор између два научника, верујућег и неверујућег. На питање овог другог како ће Бог васкрснути људска тела разбацана широм васељене, велики научник Никола Коперник је узео опиљке метала, помешао са песком. Затим је узео парче магнета, нанео над смешом и сви опиљци су се истог момента одвојили од песка и прилепили за магнет. Том приликом је рекао свом пријатељу: “Ето видиш какву силу има парче магнета, а какву тек моћ има Господ који је том истом парчету метала Творац, том силом ће Бог васкрснути мртве макар се налазили на дну океана, пустињама, највишим планинама...“                                                                              

                                                                                                                           Растко Алимпијевић, вероучитељ