МНОШТВО ВЕРНИХ ПРИСТУПИЛО СВЕТОЈ ТАЈНИ ПРИЧЕШЋА У УБУ

Мноштво верних у првој недељи Васкршњег поста у храму Христа Спаситеља у Убу приступило је Светој Чаши на сједињење са Господом Исусом Христом.

Света Литургија Пређеосвећених дарова у храму Христа Спаситеља служена је у петак, прве недеље Часног поста. Ову Свету службу служили су Архијерејски намесник тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић и старешина убског храма протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић. Тога дана Светој Чаши приступило је мноштво деце и углавном старих и болесних који су се постом и молитвом припремали за Свету тајну причешћа.

На Теодорову суботу јереј Александар Мандарић служио је Литургију Светог Јована Златоустог. Отац Александар у својој беседи рекао је : ,,Извор бесмртности, причешће бесмртним и животворним тајнама Христовим – Телом и Крвљу Његовом имамо овде на Светој Литургији која је центар и извор свих богослужења. Ми пали и грешни имамо прилику да се  причестимо и постанемо удеоници Христовог вечног живота. Свето причешће нам постаје залог бесмртности, али морамо имати у виду да ове дарове које добијамо на причешћу нису дарови које добијамо нашим заслугама. Колико год чинили подвиг, постили, молили се ми и даље лежимо у каљузи греха. Нема човека који живи а да не греши. Имају мали и велики греси, намерни и ненамерни, али сви ми из дана у дан чинимо грехе, али ето имамо благослов да се причестимо бесмртним и животворним тајнама Христа Бога нашега. И зато треба да сагнемо главу и заблагодаримо Господу што нас је удостојио такве и толике благодати.“

Трећег дана причешћа, у недељу Православља, служена је и трећа различита служба – Литургија Светог Василија Великог. Како и претходна два дана, тако и овога дана црква је била пуна верног народа који је приступио сједињењу са самим Господом Богом и Спасом нашим Исусом Христом. Ову Свету службу служио је протојереј Душан Бабић. ,,Црква и данас, у Недеу Правосваља, прославља победу над иконоборцима, када се црква изборила за очување икона.  У Цариграду 842. године за време царице Теодоре побеђена је ова  јерес.  Ми не поштујемо оно од чега је икона створена,  дрво или платно на ком је насликана, него поштујемо икону, лик светитеља Божијег  који је насликан и коме се молимо да наше молитве узнесе Богу.“ - рекао је отац Душан у својој беседи.

 

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

Галерија слика