МОЛЕПСТВИЈЕ ЗА ПРЕСТАНАК КИШЕ

Поводом  незапамћене временске непогоде која је задесила наш град и читаву земљу, у убском Световазнесењском храму служен је молебан за престанак падања кише и појаву ведрог неба.

Умилно и покајничко молепствије  Господу Богу да нам не да по заслугама нашим, него да нам се смилује као једини Милостив и Човекољубив, служио је архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота Митар Миловановић. 

 Преносимо вам у целости молитву коју можете читати молећи се Господу Богу да нас ово искушење неповређене мимоиђе:

" Господару, Господе Боже наш, Ти си некада послушао молбу свога ревнитеља, пророка Илије, и изволео си да за једно време задржиш кишу. И сада, Творче који волиш човека и милостиви Господе, погледај на смирене молбе нас, смирених и недостојних служитеља својих, и као благ немој гледати на наша прегрешења. Сама Твоја љубав према човеку умољава те: дај ведро време свом наследству и да сунце обасја оне којима је потребно и који моле милост од Тебе. Развесели лице земље ради свога убогог народа, деце и стоке, и свих осталих живих бића, које ситиш својим благовољењем и дајеш им храну у право време. Да, Господе, Боже наш, не отрини напразно нашу молбу и немој нас посрамити у нашем очекивању, него нас поштеди по милости својој и посети својим милосрђем, јер пролазе узалуд наши дани и нестаје у болести живот наш. Немој нас погубити због наших безакоња, којима смо навукли на себе Твоје негодовање и жестину Твоју, него поступи са нама по својој тихости и по мноштву милости Твоје. Јер, гле, скрушене душе и смирена духа падамо ничице пред Тобом, и као некорисни служитељи, који и највећу казну заслужују, у покајању умилно Ти вапијемо: грешисмо, чинисмо безакоња и прегрешења у свему преступајући заповести Твоје. Стога све што шаљеш на нас, истином и праведним судом шаљеш на нас, али немој нас до краја предати пропасти, глади и погибли, нити да нас поплави водена бујица, него се у гневу сети милости и због свога милосрђа забадава се дај умилостивити, те се као благ смилуј на оно што си саздао и на дело својих руку, и брзо избави од сваког зла. Амин!"

Александар Мандарић, вероучитељ 

Галерија слика