МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ- III - ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ

"Господе, Господе, једина срећо моја, спремаш ли конак за угруваног паломника Твога? Господе, младости моја нестарива, у Теби ће се окупати очи моје и засјати сјајем надсунчаним. Сузе праведника Ти брижљиво збираш, и њима светове подмлађујеш."Владика Николај Велимировић

 

Има ли дана иза твојих леђа, човече, које би желео да ти се поврате? Сви су те привлачили као свила, и остајали иза тебе као паучина. Као мед дочекивали су те, као смрад испраћао си их. Сви су препуни обмане и греха.

Гле, све баре под месечином личе на огледала. И сви дани, обасјани твојим лакоумом, личе на огледала. Но кад си корачао с једног дана на други, лажна огледала су се разбијала као танак лед, и ти си гацао по влази и блату.

Може ли дан, коме су јутро и вече капије, бити дан?

Господе светлосни, за једним даном чезне моја душа, растрзана обманама: за даном без капија, из кога је потонула у смену сени. За даном Твојим, што називах даном својим, кад бејах једно с Тобом.

Има ли cpeћe, човече, иза твојих леђа, коју би желео да се поврати? Од два залогаја исте сласти други је отужнији. Од јучошње среће, изнете на данашњу трпезу, ти окрећеш главу с досадом.

Дати су тисамо тренуци среће, да те ожалосте сећањем на праву срећу, у недрима неизменљиво Срећнога, и векови несреће, да те пробуде из буновне самсаре обмана.

Господе, Господе, једина срећо моја, спремаш ли конак за угруваног паломника Твога?

Господе, младости моја нестарива, у Теби ће се окупати очи моје и засјати сјајем надсунчаним.

Сузе праведника Ти брижљиво збираш, и њима светове подмлађујеш.

Владика Николај Велимировић