НА ВИДОВДАН У УБУ СЛУЖЕН ПАРАСТОС СВЕТОМ КНЕЗУ ЛАЗАРУ И МУЧЕНИЦИМА КОСОВСКИМ

ВИДОВДАН СРБИНОВ ПРАГ У ВЕЧНОСТ

У Убу 28.6.2016. године Господње на велики српски празник Видовдан служена је Света Литургија у Храму Вазнесења Господњег. Свету Литургију служио је протојереј Душан Бабић уз саслужење ђакона Александра Мандарића.

Велики број верника окупио се да се помоли Богу и Светом кнезу Лазару српском мученику и молитвенику пред Творцем. Његовом вером и путоказом ка Царству Божијем наш народ 1389. године вечно је поставио печат на пут Светога Саве и славних Немањића ка Царству Божијем. У празничној беседи на Светој Литургији протојереј Душан Бабић је истакао: ``Видовдан је празник у част славног нашег Светог Кнеза Лазара и мученика Косовских, мученика честитих војника и сељака који су живот свој ставили на браник своје отаџбине и целе Европе. Чувајући непоколебљиво своју веру и свој народ, мученици Косовски, на челу са Светим кнезом Лазаром, ушли су у вечност као велики молитвеници и заштитници рода српског. Оприсутњујмо Свето Јеванђеље у нашем животу да и ми задобијемо Царство Божије које очекујемо``.

Након Свете Литургије протојереј–ставрофор Митар Миловановић са браћом свештеницима у убском храму служили су парастос мученицима српским од Косова до данашњег дана. Верни народ донео је жито и вино као и имена својих покојника да се помоле Богу за њихове душе. У беседи након парастоса прота Митар је рекао: „Данас је велики празник у нашем народу, празник када се српски народ вечно са својим Светим Кнезом одлучио за небеску  Србију. Помолили смо се Богу за све мученике од Косова до данашњег дана који су искрено бранили своју веру, културу и традицију. Угледајмо се на Свете Немањиће, живимо живот достојан потомака духовних горостаса земље и неба“.

Дипл.теолог Марко Рафаиловић, вероучитељ

Галерија слика