НАЈНОВИЈЕ ИЗДАЊЕ „ПАСТИРСКОГ ПИСМА“ ПРОТЕ МИТРА МИЛОВАНОВИЋА

Најновије издање „Пастирског писма“ протојереја-ставрофора Митра Миловановића, Архијерејског намесника тамнавског, двадесетпрво по реду, изашло је недавно из штампе. Ово богоугодно штиво издало је Архијерејско намесништво тамнавско у Убу са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, у тиражу од 11 000 примерака.

У оквиру едиције „Вера православна“, а у славу Васкрслога Господа Исуса Христа, тема овогодишњег „Пастирског писма“ је "СВЕТО ПИСМО – Текстови који се читају у разним животним приликама" са додатком „Читање Псалтира за сваку потребу“.

Уместо пролога, на самом почетку прота Митар нам преноси богонадахнуте речи Преподобног Аве Јустина Ћелијског у тексту „Зашто и како читати Свето Писмо“:

- Све што треба овоме свету, и људима у њему – Господ је казао у Светом Писму, на сва питања Он је у њему дао одговоре... Свето Писмо читај молитвено и са страхопоштовањем, јер је у свакој речи по кап вечне истине... Свето Писмо није књига већ живот, јер су речи њене дух и живот... Главно је – читај Свето Писмо што више. Што разум не разуме, срце ће осетити – објашњава нам богомудри Ава Јустин Ћелијски.

У садржају ове душекорисне књижице можемо, тако, наћи које делове Светога Писма треба читати, на пример: Када си уплашен; Када си у некој кризи; Када ти недостаје вере; Када напушташ дом; Када си усамљен; Када ти је нужна Божја заштита; Када осећаш потребу за правилним начином живота; Када си болестан и имаш болове итд. У додатку у вези са читањем Псалтира имамо одабране псалме за одређене ситуације као: У знак благодарности Богу; У време туге и несреће; За смирење душе; За опроштај грехова; За утеху и када те прогоне и остало.  

На крају „Пастирског писма“ налази се порука родитељима и ученицима: „Драга наша децо духовна, следите поруку Господа Исуса Христа: Нек ваш благословени избор буде ВЕРОНАУКА Српске Православне Цркве“.

Архијерејски намесник тамнавски прота Митар Миловановић, већ деценијама припрема и уређује  „Пастирско писмо“  за потребе пастирске бриге и љубави свештеника овога намесништва према својим парохијанима.

„Пастирско писмо“ биће подељено у свим домовима тамнавског намесништва када свештеници буду освештавали Васкршње водице у славу долазећег Празника над празницима – Васкрсење Господа  Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

Ђакон Александар Мандарић, вероучитељ 

Галерија слика