НЕ УБИЈ - ШЕСТА БОЖИЈА ЗАПОВЕСТ

"НЕ УБИЈ" је ШЕСТА БОЖИЈА ЗАПОВЕСТ по реду од ДЕСЕТ БОЖИЈИХ ЗАПОВЕСТИ које нам је Господ дао на Синају преко Мојсија. У наставку текста прочитајте шта значи шеста Божија заповест у тумачењу владике Николаја Велимировића.

Објашњење шесте Божије заповести које нам је дао владика Николај Велимировић

Не убиј.

А ово значи:

Бог је дао живот од свога живота свима створеним бићима. Живот је најдрагоценије имање Божије. Отуда, ко се дрзне на ма који живот у свету, дрзнуо се на најдрагоценије имање Божије, - да, на сам живот Божији. Сви ми, који сада живимо, привремени смо носиоци Божијег живота у себи, чувари смо Божије најдрагоценије имовине. Отуда, нити ми смемо, нити можемо, уништити тај позајмљени живот Божији у себи или другима. А ово значи:

Прво - ми не смемо убити; и

Друго - ми не можемо убити живот.

Један лончар направи лонац од иловаче, па кад га разбијеш, лончар се љути и тражи накнаду. Заиста и човек је од јевтиног материјала, као и лонац, но скупоцено је оно, што је у човеку, душа, коју тка човек изнутра, и дух Божији, који души даје живот.

Чак ни отац ни мајка немају права одузети живот својој деци, јер не дају живот родитељи, но Бог кроз родитеље. Родитељи су као нађве, у којима Бог меси живот, и као пећ, у којима Бог пече хлеб живота. Но, родитељи не дају живот; па пошто га они не дају, немају права ни одузети га.

Па кад родитељи, који се толико труде око своје деце, немају права одузети им живот, како могу имати право на то они, који се случајно сретну у овоме свету са децом туђих родитеља?

Кад лончару разбијете лонац, не осети бол лонац колико лончар који је лонац направио. Исто тако, кад убијеш човека, не осети бол човек толико колико Бог, који је човека створио, саградио и дух свој у њега настанио.

Па кад мораш накнадити лончару разбијени лонац, куд и камо пре мораш накнадити Богу живот, који одузмеш. Заиста, и ако људи не траже накнаду за то, Бог ће то тражити. Не варај се: и кад људи забораве твој злочин, Бог не може заборавити. Гле, има ствари, које и Свемогући Бог не може. На пример; он не може заборавити твој злочин. Сети се овога увек у гневу своме пре него се машиш за нож или пушку.

Па онда, ми не можемо убити живот. Убити потпуно живот значило би убити Бога, јер живот је Божији. Ко може убити Бога? Ти можеш разбити лонац, но ти не можеш уништити иловачу, из које је лонац, и избацити је некуда из овога света. Исто тако, ти можеш разбити тело човечје, но ти не можеш ни разбити, ни сагорети, ни развејати, ни просути душу његову и дух његов.

У Цариграду владаше неки страшни и крволочни везир коме је било задовољство да сваки дан гледа како џелати секу главе пред његовом кућом. А на улицама цариградским живљаше неки просјак, праведник и пророк, којега сав свет поштоваше као Божијег човека. Једно јутро, баш кад џелати одсецаху главе на очи везирове, стари просјак стаде под прозор везиров и једним гвозденим маљем махаше по ветру лево и десно.

- Шта то радиш? - упита га везир.

- Исто што и ти, - одговори просјак.

- Како то? - запита везир.

- Ето тако, - рече просјак - Покушавам да убијем ветар маљем. А ти покушаваш да убијеш живот ножем. И мој и твој посао су узалудни. Ти не можеш убити живот, везире, као што ни ја не могу убити ветар.

И везир се повуче у тамне одаје своје куће, и никога не пушташе к себи. Три дана није ни јео ни пио, нити је кога виђао. А четврти дан сазва своје пријатеље и рече:

- Заиста, Божији човек има право. Ја сам радио узалудан и глуп посао. Живот се не може убити, као што се ни ветар не може убити.

У Америци, у граду Чикагу, живљаху два суседа. Један од њих полакоми се на богатство свога суседа, уђе ноћу у његову собу и одсече му главу а његове новце мете себи у џеп и пође своме дому. Тек што је изишао на улицу, кад виде убијеног комшију где му иде у сусрет. Но на телу комшије не беше његова глава но глава овога убице. Убица се окрете на другу страну и поче бежати, но комшија са главом убице на своме врату опет се нађе пред бегачем и иђаше му у сусрет. Хладан зној обли убицу. Како - тако стиже он до своје куће и преноћи ту ноћ. Но идуће ноћи он опет опази комшију пред собом са својом сопственом главом на његовом врату. И тако сваке ноћи. Онда убица узе отети новац и баци га у реку. Но ни то не поможе. Комшија му се јављаше сваке ноћи. Убица се пријави суду и призна дело и би послан на робију. Но ни то не поможе. И у тамници убица виђаше свога комшију сваке ноћи са својом главом на рамену. Најзад, он замоли једног старог свештеника, да се моли Богу за њега грешника и да га причести. Свештеник му рече, да мора учинити једно признање пре молитве и причешћа. Одговори осуђеник, да је он признао да је убио свога комшију.

- Не то, - рече му свештеник. - Него мораш увидети и појмити, и признати, да је живот твога комшије твој сопствени живот. И да си ти убијајући њега убио и самога себе. Отуда ти и виђаш своју главу на телу убијенога. Тиме ти Бог даје знак, да је живот твој и твога комшије и свију људи укупно један исти живот.

Осуђеник се промисли. И када се дуго промисли, он појми и признаде. Потом се помоли Богу и причести. И тако престаде дух убијеног човека да га узнемирава, а он поче проводити дане и ноћи у кајању и молитви и проповедању. Осталим осуђеницима чудо, које се њему открило, наиме, да човек не може убити другога човека а да себе не убије.

Ах, браћо, какве су ужасне последице убиства. Кад би се то могло описати свима људима, ваистину не би било ни најлуђега, ко би подигао руку на туђи живот.

Бог пробуди и раздражи савест у убице па га та његова сопствена савест гризе изнутра ко црв што гризе дрво испод коре. И гризе, и лупа, и тутњи, и лаје као бесна лавица, те несрећни зликовац нема мира ни дању ни у ноћи, ни у гори, ни на њиви, ни у овом животу ни после гроба. Лакше би било човеку, да му се отоври лубања и саспе рој пчела унутра да станују него да му станује у глави нечиста и наљућена савест.

Зато је, браћо, Бог и заповедао људима ради њиховог мира и среће, да не убијају.

О Господе Предобри, како је свака твоја заповест као млеко слатка и хранљива! О, Господе Јаки, сачувај слугу твога од зла дела и осветничке савести, да би те славио и хвалио кроз векове и векове. Амин.

владика Николај Велимировић

Објаву припремила

Анђелка Кузмановић

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДЕСЕТ БОЖИЈИХ ЗАПОВЕСТИ - кликните да прочитате

ОБЈАШЊЕЊЕ ДЕСЕТ БОЖИЈИХ ЗАПОВЕСТИ - кликните да прочитате

ПАСТИРСКО ПИСМО - ДЕСЕТ БОЖИЈИХ ЗАПОВЕСТИ - кликните да прочитате