НЕДЕЉА МИТРА И ФАРИСЕЈА У САБОРНОМ ХРАМУ У УБУ

„Рече Господ причу ову: Два човека уђоше у храм да се моле Богу, један фарисеј а други цариник. Фарисеј стаде и мољаше се у себи: Боже хвала ти што нисам као остали људи: грабљивци, неправедници, прељубници или као овај цариник. Постим два пута у седмици, дајем десетак од свега што стекнем. А цариник издалека стајаше, и не хтеде ни очију уздигнути небу, него се бијаше у прса своја говорећи:  Боже, милостив буди мени грешноме! Кажем вам, овај отиде оправдан дому своме, а не онај. Јер сваки који себе узвисује понизиће се, а који себе понизује узвисиће се.“ (Јеванђеље по Луки, 18, 10-14)

 

       Светом Литургијом 24. фебруара 2013. године, у Саборном храму Христа Спаситеља у Убу, прослављена је Недеља Митра и Фарисеја. Божанствену Литургију служио је старешина убског Храма о. Драган Алимпијевић, протојереј-ставрофор, који је у проповеди нагласио да нас Црква данашњим Јеванђељем поучава да се само смирењем и покајањем задобија Царство Небеско, а никако гордошћу, осуђивањем ближњих и фарисејском побожношћу. Прота Драган је између осталог нагласио да је ова Недеља о Митару и Фарисеју прва припремна недеља за Велики Часни пост.

     У Светом Писму Старог и Новог Завета постоје многи примери о гордости, који сведоче о томе колика је гордост опака и подмукла болест и како је смирење, врлина над врлинама, мило Богу. Да Господ воли кротке и смерне показао је својим примером Он, Јединородни Син Бижји, од чудесног рођења од Пресвете Дјеве Марије и Духа Светога, до крсне смрти Његове на Голготи. Живот Пресвете Мајке Божје, од Њеног рођења па до узнесења на небо, протекао је у кротости и смирености. Претеча и Крститељ Господњи – Свети Јован, за којег Спаситељ каже да је највећи међу рођенима од жене, у кротости и смерности својој каже: „Ја нисам достојан одрешити рамена на обући Његовој.“

      Због тога је Црква управо одредила да ова прва припремна недеља пред Велики пост буде недеља која нас подсећа да у пост треба да уђемо скрушеног срца, са смиреношћу, а не са гордошћу, који је велика препрека на путу ка моралном усавршавању сваког хришћанина.

    На крају Свете Литургије подељена је новчана помоћ најугроженијим породицама на територији Црквене општине Уб, која је прикупљена на Светосавској академији, одржаној у свечаној сали Музичке школе „Петар Стојановић“ у Убу.

      Нека би нас Господ, оснажио вером Својом, како би смо, у ове дане, када се припремамо за пост и покајање, могли познати љубав Христову која превазилази разум, да би смо се испунили сваком пуноћом Божјом.

 

                                                                                                                          Растко Алимпијевић, вероучитељ