НЕДЕЉА СВИХ СВЕТИХ У УБСКОМ ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

Недеља Свих Светих је прва недеља после Свете Педесетнице - Духова и посвећена је свима Светима. Пошто у календару Цркве немају сви канонизовани светитељи свој дан заједничког празновања, а посебно што се не знају имена свих оних које је Господ прославио, Света Црква је од најранијих времена установила овај празник, празник Свих Светих.

 

Тога дана у цркви на служби се молитвено призивају сви свети: праоци, Патријарси, пророци, Претеча Господњи, Апостоли, мученици, свештеномученици, преподобни, праведни. 

На овај празник у убском Храму Свету службу Божју служио је протојереј-ставрофор о. Драган Алимпијевић, старешина Световазнесењског храма. У надахнутој проповеди прота нас је подсетио на Христове речи о вазнесењу на небо да нас неће оставити саме, већ да ће он увек бити са нама. И заиста Господ је свуда присутан, потребно је само да му се обратимо, што су свети људи и чинили, јер Спаситељ је рекао: "Где је двоје, троје сабрано у моје име, и ја сам са њима." 

Од понедељка после Недеље Свих Светих почиње Петровски или Апостолски пост као припрема за велики празик у част светих и првоврховних Апостола Петра и Павла 12. јула. Нека би био наступајући пост на здравље и спасење душе и тела.

Растко Алимпијевић, вероучитељ

Галерија слика