О МОЛИТВИ ЗА УПОКОЈЕНЕ НА ПРАЗНИК СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА- Игуман Гуриј

Постоји  дан, једном у години се он догађа, на Михаила Архангела. Старац  је рекао, да Архангел Михаил спушта бело крило у сам пакао, и по молитвама живих (земних) ноћу Господ опрашта упокојеним грехове, нашим рођацима.

 

Слушкиња Божја Марија (духовна кћерка игумана Гурија): "И још је он / отац Гуриј говорио "Марија, потребно је молити се више за покојне. Зато сто живи човек - он се сам за себе још може помолити, негде ће њега Господ кроз неку бригу или болест привести Богу и он ће поћи у цркву и упалити свећу и помолити се. А покојни твој рођак - деда, баба или прадеда, он више ниста не може од тога урадити. Он само чека твоје молитве.

И ето шта је рекао, свима је говорио, и ово је мени лично говорио: "Марија, постоји такав дан, једном у години се он догађа, на Михаила Архангела." Он је рекао, да Архангел Михаил спушта бело крило у сам пакао, и по молитвама живих (земних) ноћу Господ опрашта упокојеним грехове, нашим рођацима. А ако је неко самоубица, неко у незнању завршио свој живот самоубиством, он му може олакшати страдања, судбину том слуги Божјем.

Ја се молим за своје покојне: "Господе, Исусе Христе, сине Божији, даруј Царство Небеско, опрости грехове вољне и невољне, мом телесном оцу, слуги Божијем Онурфију". И земне поклоне чиним. И ево, како је он рекао: " Невидљиво затим на том крилу ослобађају се душе из пакла." И све, за које се моле, захваљујући том крилу Архангела Михаила, Његовој молитви, све изабирају, кога како може, некога за корак, некога више, може и уопште из пакла. Измолити можемо из пакла своје рођаке молитвама нашим на земљи."

(/2/ " Со земљи" (филм 5), Игуман Гуриј, 0:57)

Превод са руског:

Наташа Илић Ммиловац