О ПСАЛМИМА - СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ

Псалтир је смело и храбро обраћање Богу за спасење душе, велика је корист у посту, клањању и читању Псалтира. Зато немој ни један дан остати да не читаш Псалтир.

 

Нико у другим књигама не слави Бога тако као Псалтир, књига корисна за душу, који слави Бога заједно са анђелима, узноси и пева високим гласом и подражавајући анђеле. Овде се ђаволи куну и прогоне, нагоне на плач и рањавају, за цареве и кнезове и за цео свет моли Бога. Псалтири сами од себе моле Бога више од свих других књига. Ова књига, која се зове Псалтир, слична је великом мору, које никад не оскудева водом, нити се смањује отицањем река и извора, тако се и Псалтир не умањује никад певањем. Псалтир је смело и храбро обраћање Богу за спасење душе, велика је корист у посту, клањању и читању Псалтира. Ако, брате, кажеш немоћан сам и не могу свршавати ово правило, јер сам тело, погледај у ваздух и види како сунце и месец и звезде и дању и ноћу не престају ићи својим путевима испуњавајући Госпдоње заповести. И као огњена створења не једу, не пију нити очекују казне, а боје се Бога и не престају испуњавати Његове заповести. А ти, брате, ако и јеси телесан, од тела и крви, једеш и пијеш, и довољно спаваш. Има неки који устају у поноћ, клањају се и моле Богу, стално раде и за све благодаре своме Творцу. И опет говоре како проста и немоћна природа веоде боји се Бога, не престаје дању и ноћу тећи и натапати и умивати не само људе већи и земљу, животиње и птице, звери и гмизавце, све напаја и на земљу излива. И ти, брате, како о себи не мислиш и о себи не знаш? Богу је све могуће, а човеку није ништа могуће. Зато се храбри и крепи и Бог ће ти помоћи; говори (цар) Давид: поштуј Господа и чувај пут Његов и узвисиће те и наследићеш земљу. Зато немој ни један дан остати да не читаш Псалтир. Ако неки дан не читаш, онда настој да од сутрадан, почевши од почетка не престајеш читати, због своје лењости. Свети апостол Петар каже: један дан нашег живота је као хиљада година и хиљаде година као један дан, али од њих нема никакве користи.

Браћо, све време овог света окреће се као коло. Данас сунце, сутра мрак и киша и снег, данас весеље и свадба, а сутра плач и туга, али ако се сам бринеш о спасењу своје душе, исправићеш што је наређено, научишћеш се заповестима Божијим и отворићеш очи своје да се научиш чудесима закона Господњег.

Када су браћа упитала великог Јована Златоуста: да ли је добро оставити Псалтир, он рече: боље је да сунце остави пут свој, него оставити Псалтир, јер више је користи учити се у псалимима и пажљиво читати Псалтир. Све су, вели, књиге на корист (човеку) и на тугу ђаволу, али ни једна није као Псалтир.

Амин.