ОБЕЛЕЖЕН САВИНДАН У ОШ „МИЛАН МУЊАС“

Школска слава Свети Сава свечано и достојно обележена је  у ОШ „Милан Муњас“, иако скромније и са мањим бројем ученика, запослених и званица него ранијих година због епидемиолошке ситуације.

 

Школска слава Свети Сава свечано и достојно обележена је  у ОШ „Милан Муњас“, иако скромније и са мањим бројем ученика, запослених и званица него ранијих година због епидемиолошке ситуације.

Домаћин славе била је Jелка Панић са својом породицом, а обред сечења славског колача и освећења жита обавило је свештенство Архијерејског намесништва Тамнаве. Након славског чина, присутнима се обратио старешина убског храма Светог Вазнесења Господњег, протојереј ставрофор Драган Алимпијевић, који је говорио о значају дела  Светог Саве, кога славе све словенске државе.

„Нашег просветитеља и учитеља не славимо само ми, Срби, него га славе и Руси, Бугари и Грци, славе га чак и поједини Арапи. Он је ударио смернице и темељ, изборио се за аутокефалност Српске православне цркве, радио на мирењу, а највише на просвећивању свога рода. Просвећивање је света узвишена служба, а ви, драги професори, поготово сте пројектанти и архитекте душа наших најмилијих и најдражих, а то су деца. Ви, као просветни радници, а и ми, свештеници и духовни пастири који се старамо за узрастање и младих и старих, треба да учимо да сви идемо путем Христовим. Оним путем којим је ишао Свети Сава, јер ми Срби имамо обичај да кажемо да идемо светосавским путем“, поручио је протојереј ставрофор Драган Алимпијевић, који је ученицима и просветарима честитао школску славу.

У наставку, присутне је поздравила директорка ОШ „Милан Муњас“ Живана Ранисављевић и посебно се захвалила домаћинима овогодишње и следеће славе, породицама Јелке Панић и Наташе Жмугић, јер су прихватањем те части и одговорности омогућили да обележавање светосавских вредности у убској школи несметано трају. 

Уследио је и краћи, музичко–сценски програм у част првог српског учитеља, просветитеља и архиепископа. Због поштовања епидемиолошких мера и препорука, у приредби је учествовао мали број извођача - укупно осморо, од чега шесторо садашњих и двоје некадашњих ученика школе (Милица и Петар Адамовић). Са њима, програм су припремале наставнице Стојанка Адамовић, која је била задужена за хор, а за драмски део Мирјана Дудић и Сандра Трбовић. Техничку подршку пружао им је колега Немања Драгићевић.

Празник Светог Саве био је и прилика да школа награди деветоро ученика и њихових наставника за резултате постигнуте на такмичењима у школској 2020/21. Због епидемије, током прошле године такмичења су била организована, пре свега, за осмаке, сем из математике, на којима су учествовали и ђаци нижих разреда.  

Награде у виду књига добили су бивши мали матуранти ове школе: Нађа Јаковљевић, Анастасија Дудић, Софија Велимировић и Павле Бокић, као и садашњи ученици, младе математичке наде: Вукашин Ђокић, Нина Ракић, Нина Максимовић, Филип Богдановић и Марија Недељковић.   

Пригодним поклонима награђени су и њихови професори: Мирјана Дудић, Веран Мијатовић (српски језик), Славица Симић (енглески језик), Биљана Бранковић (математика), Верица Близањац, Маријана Жнидарчић и Драгица Јеремић (професори разредне наставе).

 

Драгана Недељковић, новинар

Објавио:

Растко Алимпијевић, вероучитељ

Погледајте и: