ПАСТИРСКО ПИСМО - ОБЈАШЊЕЊЕ 10 БОЖЈИХ ЗАПОВЕСТИ - ВЛАДИКА НИКОЛАЈ

ПАСТИРСКО ПИСМО у свом новом броју обрађује тему "10 БОЖЈИХ ЗАПОВЕСТИ" која су схваћена, протумачена и написана кроз перо лелићког Златоустa двадесетог века - Светог владикe Николаја Велимировића. Двадесети број ПАСТИРСКОГ ПИСМА рађен је поводом 25 година од преноса моштију Светог владике Николаја из Америке у његово родно село и задужбину, манастир Лелић. Aрхијерејско намесништво тамнавско, сада по благослову епископа  Милутина, већ 20 (двадесет) година издаје ПАСТИРСКО ПИСМО.

        Архијерејски намесник тамнавски, Митар Миловановић, протојереј ставрофор, већ деценијама припрема и уређује, из потребе пастирске бриге и љубави према верном народу, Пастирско писмо за своје поверено му намесништво. Ове године верни народ, свешенство и цела отаџбина слави 135 година од рођења, 60 година од упокојења, и 25 година од преноса моштију нашег Светог Николаја. Сваки дом у тамнавском намесништву током васкршњег поста од свог парохијског свештеника добиће Пастирско писмо, које је штампано у 11.000 примерака.
        У прологу епископ Милутин је истакао: ``Библија нам каже да је сам Бог дошао Мојсију на Синај, у густом облаку, да му преда први писани закон који је, у ствари, јединствени морални систем. Громови су грмели и муње севале, чистећи гору. Док се гора димила, густ облак је заклонио гору, јер је сам Бог сишао на Синај и чуо се глас Његов како говори. Огњени прст Божји исписивао је на каменим плочама заповести. Ми треба да их урежемо у наше памћење и да их испишемо у својим срцима. Када би се наш пали свет држао ових заповести, мир би се зацарио на замљи, а ми бисмо били ``благо Божије и народ свет`` (2.Мој.19,5-6). Нека је благословен труд нашег драгог проте Митра!  А ми, читајући ову књижицу, чујмо и почујмо како наш Свети владика Николај, бистрином свога ума, тумачи ове заповести.
        Верни народ још ближе ће се упознати са Божијим заповестима које су му водиља у Царство Божије. Сваку заповест Свети Владика Николај описао је и протумачио за сваког Србина, и тежака, и сељака, и учењака. Поред заповести, уредник прота Митар нашао је за потребу да подсети српски народ и на великог Србина, мајора Драгутина Гавриловића.Од његовог чувеног говора и жртве за Београд и народ навршава се ове године сто година. Његова љубав, пожртвовање и оданост памти се у свим енциклопедијама војним: ``Браћо, наш живот више не постоји, зато напред у одбрану и славу за краља и отаџбину``.
       Након обраћања народу Пастирским писмом, делом Светог Николаја, и примером великог Србина, мајора Гавриловића, прота Митар Миловановић обратио се  поруком родитељима и деци која уче и која ће учити веронауку: ``Драга наша децо духовна, на часовима веронауке учите да поштујете све људе, јер нам је свима нама заједнички Отац наш небески.То је право хришћанско учење.Зато веронаука не ствара раздор и поделу међу ученицима, већ развија доброту и љубав према ближњим. Нек ваш избор буде веронаука српске цркве``. Овим речима Пастирско писмо је упућено у све домове тамнавског намесништва у нади и вери да ће Бог помоћи да се Срби обоже, сложе и умноже.

                                                                                                                                                                                                                        Вероучитељ Марко Рафаиловић

 


                                                                                               


Галерија слика