ПЕТАК ПРВЕ НЕДЕЉЕ ЧАСНОГ ВАСКРШЊЕГ ПОСТА У УБУ

       У петак, 22. марта, прве недеље Часног Великог Васкршњег поста, у Убском саборном Храму Христа Спаситеља служена је Света служба Божја – литургија Пређеосвећених дарова. Ово је посебна Служба која се служи само десетак пута у току године и везана је махом за Васкршњи пост. Жртвеном приносу Господу Богу Пређеосвећених дарова началствовао је Архијерејски Намесник тамнавски, крстоносни прота о. Митар Миловановић, а саслуживали су му протојереј-ставрофор о. Драган Алимпијевић, старешина убског храма и протојереј-ставрофор о Милош Љубичић, умировљени свештеник. У првом дану Причешћа, Богом благословеног Васкршњег поста, истинским Телом и Крвљу Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, причестило се преко две хиљаде душа.

 

        Прва недеља Часног Васкршњег поста још се назива и Чиста, јер се за време ње, у песмама и молитвама, чује вапај душе због пада у грех и замку смрти. Кајемо се и одричемо греха у који смо пали, да опет не бисмо изгубили рај, слично неуздржљивошћу Прародитеља, већ да, милошћу  Божјом и нашим жртвеним подвигом задобијемо спасење и живот вечни.

       Међу причасницима био је охрабрујући број младих, мале деце и ученика основне и средњих школа, који су у тишини и миру прилазили Светој Чаши, стрпљиво чекајући на свој ред. Овом приликом и они који ређе долазе у цркву на богослужења, видели су како је наш Храм заблистао у својој светости, поставши место сусрета са Искупитељем нашим Господом Исусом Христом.

    Држећи пост и исповедајући се, верујући Убљани и даље спремају своју душу за Најдражег Госта. Исправљајући своје лоше навике и побољшавајући начин свог живота, спремамо се за Празник над празницима, Свето Васкрсење Господа нашега Исуса Христа, Који нам, победивши смрт, дарова живот вечни. Слава Богу за све!

Александар Мандарић, вероучитељ