ПОЛОЖЕНЕ МОШТИ СВЕТОГ ПРЕПОДОБНОГ АРСЕНИЈА КАПАДОКИЈСКОГ У КИВОТ У УБСКОМ ХРАМУ

У Недељу иза Пасхе Господње, 08. маја 2016. године Господње у храму Христа Спаситеља у Убу, на радост свештеника и верног народа, збио се несвакидашњи догађај, један у неколико генерација.

На величанствен трон, посвећеног Светом Николају Свесрпском и Преподобном Јустину Ћелијском, положен је део Светих моштију Светог Преподобног Арсенија Кападокијског Чудотворца.

 Радуј се,  Свети Преподобни Арсеније Кападокијски чудотворче живога Бога!

Мошти угодника Божјег убској цркви уступио је на благослов и чување брат Зоран Станојевић  из Кожуара, који их је пак добио осамдесетих година приликом посете Светој Гори са митрополитом Амфилохијем, тада јеромонахом. Њему је мошти лично дао Пајсије Светогорац, ученик Светог Арсенија Кападокијског, који је и сам овенчан венцем светитељства.

У 18 часова, са појањем васкршњег тропара и тропара и кондака Свих Светих и Светог Арсенија Кападокијског са величанијем, Свете мошти овог дивног мужа у предивном изрезбареном кивоту пренете су са Часне Трпезе на трон у унутрашњости храма и положене одмах до кивота са моштима Светог владике Николаја Свесрпског.

Након полагања светитељевих моштију, одслужен је акатист Свим Свим Светима и Светом Преподобном Арсенију Кападокијском. По прочитаном акатисту, мноштво народа, не само парохијана убских  и околних парохија, приступило је мирошењу свештеника, после чега су се поклонили Светим моштима и затражили заступништво пред Престолом Васкрслог и Човекољубивог Бога и Господа Исуса Христа.

- Убски храм Христа Спаситеља постао је стециште многих потребитих милости Божје са свих страна. Данас смо богатији са моштима великог Божјег светитеља Преподобног оца Светог Арсенија Кападокијског Чудотворца. Долази нам из братског православног грчког народа. Живео је у другој половини деветнеастог и првој половини двадесетог века. Још за време земаљског живота, подвигом и молитвом, скривајући све своје врлине, стекао је благодат Божју и чуда чинио. Богато је његово житије. Издвојио бих особито чуда код бездетних жена којима је слао молитвену помоћ у освећеним писмима и коленопреклоно бдио пред Господом да им подари радост рађања, Он је услишавао молбе. Као одговор Њега, небеског Родитеља нашег, после годину дана рађало се чедо на радост земаљских родитеља. И многобројна су његова чуда која и данас чини – речи су протојереја-ставрофора Митра Миловановића, архијерејског намесника тамнавског којима је верне упознао са основним подацима из житија Светог Арсенија Кападокијског и позвао их да целивају светитељеве мошти које се од данас налазе и у убској цркви.

Ђакон Александар Мандарић, вероучитељ

 

Галерија слика