ПРАЗНИК ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ

Преображење се велича као један од највећих хришћанских празника попут Васкрса, Божића, Богојављења и Вазнесења. О величини овог догађаја говори слика великог броја окупљених верника убске варошице који, заједничарећи у молитви, торжествено прослављају овај велики Христов празник.

 

Догађај Преображења показатељ је, како тада тројици Христових ученика, тако и нама данас, божанске славе као укрепљења вере, наде и љубави у Њега, Васкрслог Господа Исуса Христа. Вером да и поред небројаних падова и исто толико устајања, са надом  и љубављу према Богу и према ближњем, истрајемо како у овом Великогоспојинском посту, исто и на путу спасења и тако дочекамо Његов, Христов, Други долазак, нагласио је у својој беседи отац  Драган Алимпијевић.

Празник Преображење Господње посвећен је тренутку када се Христос на гори Тавор пред апостолима преобразио и засијао као сунчева светлост. Оно што символише овај празник је освећење грожђа и његово дељење народу у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља. Иначе, Празник Преображења Господњег познат је и као летње Богојављење будући да су се, како Писмо говори, отворила небеса и зачуо глас Бога Оца.

 

Милош Рафаиловић

Галерија слика