ПРАЗНИК ПРЕПОДОБНЕ МАЈКЕ АНГЕЛИНЕ У ТУЛАРИМА КОД УБА

Празник Преподобне Мајке Ангелине Деспотице Српске, храмовне и сеоске славе, веома свечано је прослављен у суботу 12. августа 2017. гета Господњег.

Храм у Туларима са прелепом и уредном портом постао је место сабрања и саборовања и поуздана нада за опстанак становништва овога дела Тамнаве.

Празнично славље започето је дан раније,  у петак, када је служен акатист овој дивној Божјој угодници са почетком у 19 сати.

Светим Евхаристијским сабрањем на сам дан празника Свете преподобне мајке Ангелине Српске  началствовао је Архијерејски намесник тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић уз саслужење још пет свештеника и ђакона. У препуном Светоангелинском храму, на Светој служби Божјој проповедао је јереј Александар Мандарић.

Након трократог славског литијског опхода око цркве, освећења славског жита и ломљења славског колача, уследио је пригодан културно-уметнички програм, а затим богата трпеза љубави.

Поздрављајући све сабране у туларској порти, међу којима су били угледни адвокат и правни заступник Епархије ваљевске г. Бора Билали и председник Општине Коцељева г. Душан Илинчић,  прота Митар Миловановић, Архијерејски намесник тамнавски,  пренео је благослове Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Милутина који је био оправдано и из службених разлога одсутан.

- Ево већ више од десет лета долазим у овај Свети храм, на дан Свете Мајке Ангелине Деспотице Српске и сваки пут се обрадујем јер је у храму и порти увек нешто ново урађено и сређено у Славу Божју а народа је све више и више. Село попут Тулара удаљено је од свих места у којима се доносе неке битне одлуке, али има храм Свете Ангелине који је постао место сабрања и саборовања и поуздана нада за опстанак становништва  у њему. Свега овога не би било да није доброг и вредног свештеника оца Зорана Лазаревића (огроман и дуг аплауз), као и професора Саве Сарића и верног народа овога краја – речи су проте Митра за трпезом љубави.

За исказану и несебичну љубав према цркви у Туларима, г. Небојша Билали дариван је иконом са ликом Господа Исуса Христа.

Александар Мандарић, јереј

Галерија слика