ПРАЗНИК СИЛАСКА ДУХА СВЕТОГА У УБУ

Вазнесењем на Небо, севши са десне стране Бога Оца, Господ наш Исус Христос, обећао је ученицима својим да ће им послати Утешитеља, Духа Светог. И заиста, десетог дана, док су апостоли и други били окупљени на молитви, десио се догађај који ће променити целокупни ток историје људског рода. То је Свети Дан „рођења Цркве“, педесетог дана од Христовог славног Васкрсења – Педесетница.

 

У убском Световазнесенском храму, са великом духовном радошћу дочекан је празник силаска Духа Светога на апостоле, после достојно и торжествено прослављене славе Храма и града Уба – Спасовдана. Подсетимо, тога дана Свету службу Божју, на позив нашег Владике Милутина, служио је Његово Преосвештенство епископ средњоевропски Г. Константин.

На дан Духова, у препуном убском храму Христа Спаситеља, Свету Литургију са вечерњем служио је о. Милан Ристивојчевић, протојереј. Како је то вековима обичај за време читања молитава у вечерњем делу окупљени народ на коленима клечећи и са молитвом правили су венчиће од унешене свеже миришљаве траве које ће потом као велики благослов Духа Светога однети својим домовима на здравље и спасење.

У току Литургије служашчи свештеник је прочитао посланицу Његове Светости Патријарха српског Иринеја у вези са прославом 1700 година Миланског едикта, укојој нас позива да се угледамо на цара константина и да га се литургијски сећамо.

Александар Мандарић, вероучитељ