ПРАЗНИК СВЕТОГ ОЦА НАШЕГ САВЕ У УБУ И ТАМНАВИ

Празник највећег имена рода српскога Светога Саве веома свечано је прослављен у Убу и Тамнави. Овом најдивнијем изданку у нас предходиле су Свечане духовне академије и то у недељу 24. јануара у црквеној сали у Степању, затим у понедељак 25. јануара у свечаној сали градске куће у Лајковцу и у навечерје Савиндана 26. јануара у убској  музичкој школи „Петар Стојановић“.

  Двадесетпетогошњица од повратка прославе Светог Саве у убским школама

На дан празника у храму Христа Спаситеља у Убу најпре је служено јутрење а потом и Света божанствена Литургија коју је служио протојереј Душан Бабић.

 На крају Свете службе Божје деца из убске предшколске установе испред иконостаса убског Световазнесењског храма отпевали су химну „најлепшем српском детету“ и одрецитовали неколико духовних песама. Убско свештенство даривало  их поклон-књигама о Светом Сави.

У великој црквеној сали убског парохијског дома, освећено је славско жито и сломљен је славски колач. Затим су најмлађи рецитовали и певали духовне рецитације и песме, за шта су награђени пригодним поклонима, дар Зорана Шимшића из Уба који привремено живи и ради у иностранству.

Након свечаности у убском храму свештеници су походили све подручне школе. Тако је најпре пререзан славски колач у убској музичкој школи, затим у Гимназији „Бранислав Петронијевић“, Техничкој школи „Уб“ и Основној школи „Милан Муњас“:

 – Ево данас прослављамо двадестпетогодишњицу од како је прослава Светог Саве враћена у школе овде у Тамнави па вам уз честитање школске славе свима вама који учите и који се учите честитам и овај јубијел. О Светом Сави сте мање-више све чули посебно у последњих петнаест година од повратка веронауке у школе, али данашњи диван празник нека нам буде повод за размишљање како да се поправимо, да будемо још бољи, за размишљање о будућности, новим видицима и просторима, да размишљамо и будемо свестрани као што је то био и Свети отац наш Сава - надахнуто је проповедао прота Митар ученицима и професорима уубским школама. Светом Сави у част, ђаци светосавци извели су пригодне културно-уметничке програме.

Свети Сава свечано је прослављен и у осталим храмовима и школама богољубивог архијерејског намесништва тамнавског.

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика