ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ-СЛАВА ПНХЗ У СТЕПАЊУ

На празник Преображења Господњег, 19/6. августа 2019. године, Православна народна  хришћанска заједница при Храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Степању  прославила је славу свога братства.

 

 

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Зоран Јаковљевић, уз саслужење свештеника и ђакона Епархије ваљевске, а уз молитвено учешће Епископа ваљевског господина Милутина.

 

У својој беседи, Епископ Милутин је рекао да је празник Преображења Господњег дан светлости, дан силе Божје и дан велике радости.

Бог се дивно види данас. Ми данас осећамо Господа као и на Богојављење, када се јавио као Света Тројица, и радујемо се што верујемо у Господа нашега и јединог спаситеља. Оног, Који је дошао да спасе све нас од греха, смрти и ђавола. Највећа тајна овога света је данашњи празник. Зашто је то највећа тајна? Зато што је нама људима и целом свету Господ Исус Христос открио Своју божанску природу на Гори Тавор крај Јерусалима. Свети Јустин Ћелијски говори нама свима:“ Данас је Преображење, сва вода и гора, све се преображава, све је другачије… Зато и ми преобразимо сами себе кроз светотајински живот и молитву – поучавао је Епископ Милутин.

 

По већ устаљеној пракси да свештеничку породицу са петоро деце Епархија ваљевска одликује, данас на Светој Литургији Епископ Милутин је уручио Орден Светог Владике Николаја госпођи Јелени Марковић, супрузи свештеника Зорана Марковића из Степања за, како се наводи у Архипастирској грамати, „верност закону Божјем и Његовој заповести, коју оствари и показа својом мајчинском љубављу кроз рађање, васпитавање и подизање будућих поколења.“

 

У наставку Литургије, Епископ Милутин је осветио славско жито, пререзао славски колач и осветио грожђе, које се на Преображење дели у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља.

 

Епископ Милутин је по завршетку Свете Литургије честитао славу свим свечарима и братству ПНХЗ, а потом је уследила трпеза љубави.

 

Марко Петровић, свршени богослов