ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У УБСКОМ ХРАМУ

Сви празници које прославља Света Православна Црква потекли су са изворишта Христовога и Његовог славног Васкрсења. У славу самога Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа посвећено је, не случајно, њих дванаест међу којима је и Преображење Господње. Поменимо, број 12 (нпр. дванаест јеврејских племена) је свети и символични број као што су и три, седам или четрдесет.

На овај свети и дан када се Господ Исус Христос показао у својој пуној Богочовечанској слави, у убском Световазнесењском храму Свету службу Божију служили су протојереј – ставрофор о. Милош Љубичић, умировљени свештеник и протојереј о. Милан Ристивојчевић.

 

Празник Преображења Господњег веома је светкован у Убу и Тамнави. Посебан акценат је у томе да је он, већ уобичајено, први дан Причешћа у току Великогоспојинског поста. Сходно са тим, служашчи отац Милан упозорио је на правилан приступ Светим Тајнама, нарочито кад Преображење падне на самом почетку поста као у овм случају. Уз благослов надлежног свештеника могу се тога дана причестити они који посте сва четри велика поста, среду и петак и придржавају се правила које је прописала Света Црква као и њихова деца.

Говорећи о самом празнику прота Милан је истакао да је Господ Исус Христос у моменту Преображења показао своју Божанску страну, те се тако пред љубљеним ученицима конкретно јавио као Богочовек – истинити Бог и итинити Човек, осеенивши палог човека својом Божанском славом.

По завршеној Литургији освештан је плод винове лозе те се тим чином, по традицији, грожђе и слични плодови могу користити у исхрани.

Александар Мандарић, вероучитељ