ПРЕПОДОБНА МАТИ ПАРАСКЕВА-СЛАВА ХРАМА У ЦРВЕНОЈ ЈАБУЦИ КОД УБА

 

Торжествено прослављена храмовна слава у храму преподобне мати Параскеве у Црвеној Јабуци код Уба.

На дан када црква у Црвеној Јабуци прославља свога небеског заштитника, служена је Света Литургија којом је началствовао проторејер-ставрофор Томислав Матић уз саслужење протојереја Александра Ћосића, протонамесника Милана Васиљевића и јереја Александра Мандарића.

 

"Циљ и коначно одредиште сваког крштеног човека јесте Царство Божије, царство љубави. На том путу човек се сусреће са многим препрекама. Ми у нашој палости у свакојаке страсти будемо под утицајем "већине" која је ван црквена, пуна гордости, охолости и самољубља и под тим утицајем почнемо лутати по духовној пустињи. Али Бог нам у својој милости даје дивне изданке са Његове лозе. Такав величанствени изданак љубави Божије јесте Света Петка Параскева. Она нам је савршен пример и мера каквим путем треба да ходимо. И зато дођимо у Свети храм и замолимо Свету Петку за заступништво код Господа..." рекао је у беседи јереј Александар Мандарић.

 

Светој литургији присуствовао је велики број верног народа као и деца из основне школе „Милан Муњас“ у Убу- издвојеног одељења у Црвеној Јабуци.

 

Након Свете литургије уследио је трократни опход око храма, освећење жита и ломљење славског колача. Потом је уследила трпеза љубави током које се старешина храма, протојереј Станиша Ђокић, захвалио свима који су омогућили торжествено прослављање храмовне славе и свим приложницима и добротворима који помажу овај Свети храм.

 

Текст припремио:

Марко Петровић, свршени богослов.

Погледајте и: