ПРЕПОДОБНА ПЕТКА ПАРАСКЕВА – СЛАВА ХРАМА У ЦРВЕНОЈ ЈАБУЦИ КОД УБА

ДУХОВНА РАДОСТ БИЛА ЈЕ НЕИЗРЕЦИВА ЈЕР ЈЕ СВЕТИМ ЕВХАРИСТИЈСКИМ САБРАЊЕМ НАЧАЛСТВОВАО ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО  ЕПИСКОП ВАЉЕВСКИ ГОСПОДИН МИЛУТИН.         

       27/14. октобра 2013. лета Господњег, у дану прелепом и топлом, неуобичајеном у ово доба године, црква у Црвеној Јабуци прославила је своју храмовну славу – свету Петку Параскеву.

           Црква у овом селу је „филијална“ и припада убској црквеној општини. У њој се неколико пута годишње служи света служба Божја.

      Духовна радост у данашњем дану била је неизрецива, јер је Светим евхаристијским сабрањам, поред свих својих обавеза, началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, чијом је десницом пре три године црвенојабучки храм освештан.

        Владици Милутину у приносу Свете жртве саслуживали су архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота о. Митар Миловановић, протојереј о. Томислав Цветиновић, парох лајквачки, протојереј о. Небојша Миливојевић, парох у Врелу, протонамесник о. Владимир Терзић, врујачки парох и ђакони о. Саша Максимовић и Дарко Ђурђевић.

       „Какав би рај на земљи био кад не би било мржње, злобе, оговарања и решавања несугласица силом мишице или бомбама, јер Животодавац, чији ваздух дишемо, то не чини. Он у свом човекољубљу чека исправљење наших живота. Ми смо кројачи наше среће и пута којим ћемо поћи.

       Пут љубави, пут који спаја две личности и читав род људски са Господом нашим у коме је вечни живот, уместо да буде лак и пријатан, једини, у данашњем времену је за модерног човека претежак. Превише смо везани за пролазне ствари, њих волимо, аутомобиле, дворце, али не умемо да љубимо оно што је највредније, а то је ближњи, јер у тој љубави је и наше спасење. Само оно што подаримо другима, наше је, све остало је пропадљиво и ништавно.

      Неизрецива је и надчудесна благодат Божја која се излива на нас грешне и малене. Некада нисмо ни свесни те силе Божје која нас диже и крепи, и најгрешније међу нама. Никад није касно да се одрекнемо лоших навика које нас спутавају, као што је пушење, рак рана нашег тела, те светиње, или неких других саблазни. Као што рече Свети владика Николај:“ Господе, највећи ми је непријатељ грех у мени!“

       Родитељи, будите узор вашој деци, као што нам је неисцрпан узор Света Петка, јер је она добар пут изабрала. Ви нисте власници ваше деце, јер су она у Божјем власништву, већ су вам дата на поверење како бисмо испунили позив да будемо и ми, по благодати, слични Богу и у љубави коју Бог Отац има према Сину у Духу Светоме.

       Знајте, љубав је важнија и од воде и од ваздуха. И Бог је пре Љубав него Бог. Савршена и безгранична љубав. Кад дође до болног растављања душе од тела, она иде ка Творцу своме. Дела љубави су нам пред Богом гарант вечног живота, а Божја љубав нам је свима суд. У тој Љубави  или ћемо осећати блаженство и непресушну радост, или ће нам Она бити неподношљива, која сече и сажиже својим савршеним миром и складношћу. Помолите се за покој душе новопрестављеног слуге Божјег архимандрита Арсенија. Божија је то несхватљива, недокочуива и свеспасоносна воља, која призва себи Арсу и настани га у вечно Царство Божје...“ – део је из надахнуте проповеди Преосвећеног владике Милутина изговерене на Светој Литургији.

       Након  Свете службе и литије око храма, Владика је у порти освештао, трудом и пожртвованошћу оца Станише Ђокића и верног народа  новоподигнуту чесму у славу Свете Петке и темеље на којима ће бити саграђен репрезентативни црквени дом.

       Домаћини трпезе љубави били су господа Дарко и Синиша Станковић из Црвене Јабуке, а за следећу годину биће то Грађевински одбор за изградњу црквеног дома у Црвеној Јабуци са г. Ненадом Велимировићем на челу.

 

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика