ПРЕПОДОБНИ МАКАРИЈЕ - ДАН МОЛИТВЕ У УБУ

Пребодобни Макарије, заштитник цркве-брвнаре и Православне народне хришћанске заједнице у Убу свечано је прослављен 01. фебруара 2019. године.

Прослава Преподобног Макарија Великог почела је великим бденијем које је служено уочи празника. Светом службом началствовао је протојереј-ставрофор Живота Новитовић, а саслуживали су протојереј-ставрофор Томислав Цветиновић, протојереј Милан Васиљевић, протојереј Милан Ристивојчевић и ђакон Иван Јовановић.

У петак 01. фебруара 2019. године, у храму Вазнесења Господњег служена је Света Божанствена Литургија. Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Марко Марјановић, уз саслужење протојереја-ставрофора Митра Миловановића, протојереја-ставрофора Милинка Јовића, протојереја-ставрофора Саше Тимотића, протојереја Станише Ђокића и ђакона Ивана Јованвића. ,, Данас браство овога светога храма, хришћанска заједница, богомољачки покрет слави Преподобног Макарија. Нека нам слава буде сретна и Богом благословена као што је благословен и од Бога прослављен Свети Преподобни Макарије. Славећи овог Божијег човека потребно је да се подсетимо да знамо ко су то светитељи Божији? Светитељи Божији нису никакви краљеви, ни цареви, ни владари, ни богати, ни сиромашни. Светитељи Божији нису сви они учени ни мање учени. Ко су дакле светитељи Божији? Ми кажемо апостоли, светитељи, мученици, страдалници, испосници, подвижници... Светитељи су Божији они који су у овоземаљском животу испунили закон Господњи, живели по заповестима Божијим па се удостојили ореола светитељства или венца мучеништва, дакле то су светитељи Божији. Њих у крилу земаљске небеске Цркве има  баш као сјајних звезда на бескрајном своду небеском. И готово исто онако као што сјајне звезде примајући светлост од сунца Божијега по ноћи осветљавају пут нама овоземаљским путницима, исто тако светитељи Божији примајући од Господа Божанску светлост, али светлост истине правде, љубави, поштења, својим животом и примером, осветљавају и показују пут нама овоземаљским путницима да би знали куда да ходимо, шта да чинимо, како би оправдали то што се зовемо хришћанима, да би смело Бога славили и Богу се молили, и од Бога очекивали свако добро, срећу, здравље, слогу, мир и радост у домовима нашим. Један од дивних бисера у ђердану Божијих светитеља је управо Свети Преподобни Макарије. Из његовог житија се види да је њему небо било блиско, толико драго као детету што је блиска и драга мајка. Из његовог житија се види да је њему воља Божија била толико јасна као што је јасна и анђелима на небу. Житије нам кратко говори и сведочи да је свештеничко дете, да је био ожењен, да је по смрти супруге повукао се у пустињу где је провео 60. година у посту, молитви, бдењу, созерцању, у савлађивању својих духовних и телесних искушења. А да је у томе успео сведочи то да га је Бог још за живота наградио и прославио тиме што је чинио многа чуда, чак је и мртве васкрсавао. Да се толико високо уздигао и био близак Господу видимо из тога, да је и сам нечастиви то признао пред њим рекавши - у свему могу да ти парирам и у свему могу да те искушавам, али само у једном не могу, а то је у смирености и кротости. Толико је био смирен и кротак да заиста поред свих својих хришћанских врлина Господ га је наградио и тим чудотворством, да је чак и мртве васкрсавао. “ – рекао је прота Милинко у беседи поучавајући окупљени верни народ.

По завршеној беседи прешло се у цркву-брвнару, која је иначе посвећена Преподбном Макрију Великом, где се приступило освећењу славског жита и ломљењу славског колача.  Након отпуста подељена је нафора и честитана слава присутном народу.

Потом, прешло се у црквену салу где је била припремљена трпеза љубави.

Духовник ПНХЗ ,,Свети Макарије Велики“ протојереј Душан Бабић захвалио се свима који су и ове године учествовали у богомољачком саборовању. Светомакаријевску награду за исказану љубав према цркви ове године добила је сестра Славица Матејић.

 

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

 

Фотографисао:

Милош Рафаиловић

Галерија слика