ПРЕПОДОБНИ МАКАРИЈЕ ВЕЛИКИ-СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ И ПНХЗ У УБУ

Преподобни Макарије Велики, патрон Православне народне хришћанске заједнице и цркве брвнаре у Убу, торжествено је прослављен евхаристијским сабрањем 1. фебруара/19. јануара 2020. лета Господњег. 

Прослава Преподобног Макарија Великог почела је бденијем у навечерје празника којим је началствовао протојереј-ставрофор Живота Новитовић уз саслужење јереја Предрага Велимировића и јереја Марка Рафаиловића.

На сам празник у храму Вазнесења Господњег служена је Света Литургија којом је началствовао архијерејски намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић, а салуживали су протојереј-ставрофор Митар Миловановић, протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић и протојере-ставрофор Томислав Цветиновић. Богоугодним појањем, хор убског храма "Пресвета Богородица Тројеручица", допринео је торжествености евхаристијског сабрања.

У част Преподобног Макарија Великог празничну беседу произнео је протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић, старешина убског храма:

  • Као што жедне кошуте хитају ка планинском извору, ево и ми овог јутра хитамо ка вечном извору спасења како би прославили великог светитеља и духовника, преподобног Макарија Великог. "У Мисиру у пустињи цареваше љубав веља, међу простим монасима ка у царству светитеља. Макарије Свети беше ко херувим међу њима, у свакоме добру делу беше пример иноцима..." У овој песми коју чусмо, духовни горостас, Свети владика Николај, описује живот и дело Преподобног Макарија поредећи га са Херувимима, анђелима Божијим...

По завршетку Свете Литургије у цркви брвнари је освећено жито и пререзан славски колач, а затим су сви присутни прешли за трпезу љубави.

Духовник ПНХЗ "Свети Макарије Велики" захвалио се свима који су узели учешћа у овогодишњем богомољачком саборовању а у име братства Православне народне хришћанске заједнице обратио се брат Игор Радовановић из Уба.

Светомакаријевску награду за ову годину, за исказану љубав према Цркви, добила је сестра Цвета Јовановић из Уба.

Славу ПНХЗ братству је честитала и високопреподобна Игуманија Гликерија, са сестринством манастира Ћелије, путем телеграма:

  • Срећна и благословена братствена слава! Захваљујући и ове године на позиву, ћелијско сестринство није у могућности одазвати се. Али у светојустиновској обитељи гори свећа преподобном Макарију Великом за убско братство, да вас сложи, умножи и одржи у овим тешким данима за српски род. Захвална Игуманија Гликерија са сестрама.

Братство храма и ПНХЗ се захваљује високопреподобној Игуманији Гликерији са сестринством на благослову и честиткама.

 

Марко Петровић, свршени богослов