ПРОСЛАВА ДАНА ШКОЛЕ „МИЛАН МУЊАС“ УБ

 Успешна реализација радова финансираних из Фонда СПЦ „Патријарх Павле“.

  У суботу 13. децембра, кад Црква прославља  Светог Андреја Првозваног, ОШ „Милан Муњас“ Уб, прославила је Дан школе. Пригодним културно-уметничким програмом и темом „Тамо далеко“, школа се прикључила обележавању стогодишњице од почетка Првог светског рата. Својим присуством, приредбу је увеличао, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз пратњу јеромонаха Силуана и свештенства убске цркве.

 

Многобројне госте, у холу школе, љубазно су дочекали директор, управа школе,  наставници и учитељи школе. Међу званицама који су пратили музичко-драмски програм ученика свих разреда, нашли су се: представници локалне самоуправе, породица Милана Муњаса, чланови Школског одбора и Савета школе, МУП-а, локалних медија, директори и професори других школа, запослени, пензионери, родитељи и ученици ОШ „Милан Муњас“, као и Драгана Ђорђевић, председник Синдиката културе Србије.

Пред сам почетак програма, присутнима се обратила директорка школе Живана Баратовић, истакавши рад матичне школе и издвојених одељења, као и многобројне награде ученика на окружним и републичким такмичењима. Прошлогодишњи резултати обележили су протеклу школску годину, као једну од најуспешнијих. Директорка Баратовић захвалила се представницима локалне самоуправе на значајној сарадњи, а посебно донаторима, Фонду „Патријарх Павле“, Српске православне цркве, на донацији од 5.000.000 динара, уложеној за санацију фискултурне сале (504 м2). Залагањем Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина обезбеђена је донација из Фонда „Патријарх Павле“ чиме су продубљени и до данас више него одлични односи ОШ „Милан Муњас“ и епархије ваљевске.

Програмом ученика који је трајао сат и по, школа је желела да се прикључи обележавању стогодишњице од Великог рата и пробоју Солунског фронта. Многобројни рецитатори, солисти, хор и оркестар школе, дочарали су тежњу српског народа и војске, за ослобођењем Србије у Првом светском рату, у ком је Србија остала без трећине популације. На велике жртве, подсетила нас је песма „Плава гробница“ Милутина Бојића, као и прелепе мелодије: „Тамо далеко“, „Креће се лађа француска“, „Марш на Дрину“ и друге. Велики аплауз, добила је интерпретација песме „Јеремија Крстић“, коју су извели солисти Алекса Ранисављевић и Војислав Живић. Као солисти-певачи наступили су и ученици: Сања Савић, Ања Ранисављевић и Петар Адамовић.

Програм су припремали наставници српског језика Милојко Марковић и Данојла Богићевић, која је уједно била и костимограф извођачима, а за сценографију и техничку подршку, био је задужен Горан Марковић. Школски хор и солисте, спремала је наставница музичке културе Стојанка Адамовић, а оркестар којим је управљала Софија Живић, припремао је Милош Живић.

   У школској трпезарији, пре свечаног ручка, Синдикат школе „Милан Муњас“, уручио је ваучере просветним радницима који су се ове године пензионисали. 

 

Растко Алимпијевић, вероучитељ

 

                                                                                                          

Галерија слика