ПРВА НЕДЕЉА ЧАСНОГ ВАСКРШЊЕГ ПОСТА У УБУ

 У току три дана Прве недеље Часног Васкршњег поста, у петак, суботу и недељу, у убском Саборном Храму Христа Спаситеља служене су Свете службе Божје. На месту сусрета са Спаситељем нашим Господом Исусом Христом, Његовим истинским Телом и истинском Његовом Крвљу причестило је се неколико хиљада верујућих Убљана.

 

       У петак, 22. марта, служена је Света литургија Пређеосвећених дарова. Жртвеном приносу Господу Богу Пређеосвећених дарова началствовао је Архијерејски Намесник тамнавски, крстоносни прота о. Митар Миловановић, а саслуживали су му протојереј-ставрофор о. Драган Алимпијевић, старешина убског храма и протојереј-ставрофор о. Милош Љубичић, умировљени свештеник. У првом дану Причешћа, Богом благословеног Васкршњег поста,  причестило се преко две хиљаде душа.

       Следећег дана, на Теодорову суботу, у убском Световазнесењском Храму служена је  Литургија Св. Јована Златоустог. Свету Божанствену Литургију служио је протојереј о. Милан Ристивојчевић. Служашчи је нагласио значај и потребу Светог Причешћа. На позив свештеника, Светој Чаши приступило је преко хиљаду душа верног народа Тамнаве.Истог дана служена је Света Служба у храму Свете Петке у  Црвеној Јабуци која припада убској црквеној општини. Литургију је служио протојереј о. Станиша Ђокић. У цркви, која је пре две године освећена од стране Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, причестио је се знатан број причасника, са обзиром да је црква релативно недавно почела са богослужењима.

      У недељу Православља служена је Литургија Светог Василија Великог. Свету службу Божју служио је о. Станиша Ђокић. Међу онима који су се причешћивали био је охрабрујуће велик број младих, деце, ученика основне и средњих школа, као и оних који су први пут дошли да приме Тело и Крв Господа Бога и Спаса Нашег Исуса Христа. Овом приликом и они који ређе долазе у цркву на богослужења, видели су како је наш Храм заблистао у свој својој светости, поставши место истинског сусрета са Искупитељем нашим Исусом Христом.

   Држећи пост и исповедајући се, верујући Убљани и даље спремају своју душу за Најдражег Госта. Исправљајући своје лоше навике и побољшавајући начин свог живота, спремамо се за Празник над празницима, Свето Васкрсење Господа нашег Исуса Христа, Који нам, победивши смрт, дарова живот вечни. Слава Богу за све!

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Вероучитељи Александар Мандарић

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Растко Алимпијевић