СЛАВА СВЕТОНИКОЛАЈЕВСКОГ ХРАМА У ВРЕЛУ

22/9. маја 2014. године Господње, ставивши се под небеско заступништво Светога оца Николаја мирликијскога Чудотворца,  Црква у Врелу прославила је своју храмовну славу – Пренос чудотворних и целебних моштију у град Бари тога дивнога Божјег угодника.

Успомена на овај догађај у народу је познатија као - Николаји.

        Светом  службом  Божјом  началствовао је Архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота о. Митар Миловановић. У приносу бескрвне и животворне жртве саслуживали су му протојереј-ставрофор о. Драган Петровић, свештеник из Шабца и  бивши дугогодишњи парох у Врелу, протојереј о. Зоран Брековић, обреновачки парох, протонамесници о. Зоран Лазаревић, свештеник у Туларима и о. Срђан Филиповић, парох новачки.

       „Један је Отац наш Небески, али у народу ретко којег светитеља и Божјег угодника са толико жара у молитвама призивају са оче, као Светог оца Николаја Чудотворца. Веома је жива та повезаност нас Срба са овим светим мужем. Ако би се неко питао како да живи по Светом Јеванђељу, нека се угледа на Светог Николаја који је проживео Јеванђеље. Гладне је хранио, болесне тешио, потребите даривао, још за живота чуда чинио и по упокојењу, по позиву Сина Божјега кога је тако верно и предано служио, са десне стране Бога Оца сео. Гледајући на сва дешавања која нас ових дана прате, само искрена вера у Бога може нам бити од помоћи. Можемо много тога изгубити, али веру никако, јер она нам је путоказ, без ње ћемо залутати. Захвалан сам Богу што је у Срба сачувана та снажна вера да после страдања долази Васкрсење како рече Преосвећени владика Милутин јуче у посети, у поплавама страдалом домаћинству у Лисо Пољу. Они људи тамо, без роптања на Бога, молећи се, полако доводе у ред водом уништено оно што се  годинама трудом стицало. Будите уз своју цркву и молећи се Светом Николају да нам измоли од Бога опроштај грехова, како би и ми кренули путем Светога Јевнђеља...“– надахнуте су речи  проте  Митра Миловановића којима нас је на Светој литургији подсетио да нисмо сирота деца, да нас неуморно заступништво Светог оца Николаја прати кроз све дане живота наших.

       Након Свете Службе, литије око храма, освећења славског жита и ломљења славскога колача, трудом и пожртвованошћу пароха врељанског Светониколајевског храма протојереја о. Небојше Миливојевића и о. Александра Ћосића, као и верног народа овога краја, уследила је богата трпеза љубави.

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика