СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ И ПНХЗ У УБУ-ПРЕПОДОБНИ МАКАРИЈЕ ЕГИПАТСКИ

Преподобни Макарије Египатски, заштитник Православне народне хришћанске заједнице и цркве брвнаре у Убу, торжествено је прослављен евхаристијским сабрањем 1. фебруара/19. јануара 2021. лета Господњег.

Прослава Преподобног Макарија Великог почела је бденијем у навечерје празника којим је началствовао јереј Марко Рафаиловић уз саслужење протојереја Милана Ристивојчевића и јереја Ивана Јовановића.

На сам празник у храму Вазнесења Господњег служена је Света Литургија којом је началствовао архијерејски намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић, а салуживали су протојереј-ставрофор Митар Миловановић и протојереј Душан Бабић. Богоугодним појањем, појци убског храма допринели су торжествености евхаристијског сабрања.

У част Преподобног Макарија Великог празничну беседу произнео је протојереј Душан Бабић, духовник ПНХЗ:

"Свети Макарије беше велики муж цркве Христове. Још у младости је исказивао велику жељу за одласком у пустињу и да се тамо посвети молитви и Богу. По благослову својих родитеља ступи у брак али му жена поживе кратко, те он након њене смрти оде у пустињу. И мртва пустиња може да постане благодатна! И пустиња која не рађа, по благодати Божијој може пуно дати. Преподобни Макарије проведе у пустињи 60 година и за то време окупи велико братство. И тако бесплодна пустиња постаде плодна јер благодат Божија беше на Преподобном Макарију..."

По завршетку Свете Литургије у цркви брвнари је освећено жито и пререзан славски колач, а затим су сви присутни прешли за трпезу љубави.

Духовник ПНХЗ "Свети Макарије Велики" захвалио се свима који су узели учешћа у овогодишњем богомољачком саборовању. Славу братства честитао је свима и архијерејски намесник тамнавски, протојереј Небојша Миливојевић.

Светомакаријевску награду за ову годину, за исказану љубав према Цркви, добио је брат Мирослав Берановић из Совљака.

 

Објаву припремиo:

Марко Петровић, свршени богослов

 
 
 
Погледајте и: