СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ДАН ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ - СЛАВА УБСКОГ ЦРКВЕНОГ ХОРА

Пресвета Богородице Тројеручице, моли Бога за све житеље Уба и сваког села нашег

У понедељак, 25.7.2016. године, у храму-крстионици Пресвете Богородице Тројеручице у Убу служена је Света Литургија поводом славе крстионице и црквеног хора.

 

Богослужење је почело вечерњим бдењем, служеним у цркви Вазнесења Господњег, које су служили протојереј Станиша Ђокић и ђакон Александар Мандарић, уз појање свештенства и вероучитеља за певницом. Свету Литургију у крстионици Пресвете Богородице Тројеручице служио је протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић уз саслужење ђакона Александра Мандарића и појање црквеног хора.

У празничној беседи свештеник Драган Алимпијевић истакао је: ``Браћо и сестре, сви мученици, светитељи говорили су: „Радуј се, благодатна Маријо“, што и ми данас чинимо. Молимо Свету Богородицу да нам помогне да се успењемо лествицом до жељеног Царства Божијег, где је мајка Божија, анђели и светитељи. Обратимо се њој, царици небеса, да у нашој души завлада мир, а она ће нам дати утеху. Славили у љубави много година, здрављу и молитвеној радости, молећи се Светој Богородици да нас стави под свој покров``.

Након Свете Литургије протојереј-ставрофор Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски, са браћом свештеницима и драгим гостом архимадритом Михаилом, настојатељем манастира Јовање, пререзао је славски колач. Том приликом отац Михаило обратио се присутном народу: ‚‚Црквено појање је део црквене уметности. Ако иде из срца, она иде у цркву. Мене је песма довела у цркву и читав ми живот заокренула вечно ка Господу. Пролазник када уђе у цркву, види дивне иконе и чује пој хора, пожели да остане, размишљајући како ли је лепо тамо у рају када је овде овако. Кроз труд вас који појете у хору спашавате и себе и друге. Дајете себе да би неки други доживео Бога вашим гласовима и појањем Богу. Срећна вам крсна слава, драги појци хора, браћо и сетре и часни оци!``

Црквени хор у убском храму постоји преко 130 година. Разне генерације су  појале Богу на најбољи начин. Данашњи црквени хор састављен је од мешовитих вокала претежно женских. Духовник хора је свештеник Станиша Ђокић. Верни народ, чланови хора, ове године, као и сваке претходне, прославили су своју крсну славу као део тела цркве Христове у којој су службе Богу вишеструке ``И различите су службе, али је Господ исти`` (1.кор. 12,5)

Дипл.теолог Марко Рафаиловић, вероучитељ

Галерија слика