СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК ПРЕСВЕТЕ БОГОМАЈКЕ У НОВАЦИМА КОД УБА

У понедељак 21. септембра 2015. Лета Господњег, достојно и свечано је прослављен празник Рођења Пресвете Богородице,  дрвета најслађег плода и похвале рода људскога, храмовне и сеоске славе у Новацима код Уба. Храм у овом селу један је од најлепших и најзначајнијих храмова у тамнавском намесништву са високим звоником каквих је мало међу храмовима наше Цркве.

 Трудом пароха и парохијана храм у Новацима добија нови сјај старе славе

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је архијерејски намесник тамнавски, протојереј-ставрофор Митар Миловановић уз саслужење протојера Небојше Миливојевића, старешине врељанског храма и протонамесника Срђана Филиповића, старешине цркве новачке.

- Пресвета Богородица, заштитница овога светога храма, сабрала нас је данас на овом месту да узнесемо молитве и благодарење Ономе кога је родила, Спаситељу и Богу нашем Господу Исусу Христу, јер знамо кроз вишевековно искуство да нема шта не може Богомајка измолити од Сина свога.  Данас је празник свих, и оних који су учинили подвиг и дошли у свети храм на Свету литургију и оних који су из Бог зна којих разлога остали у својим домовима– надахнуто је проповедао отац Небојша на Светој служби Божјој.

По завршетку литургије, уследила је трократа литија око храма, затим ломљење славског колача и освећење славског жита. На обновљеном црквеном дому освештана је мермерна плоча, дар Драгана Живановића из Трлића, на којој стоји записано: „Овај црквенопарохијски дом обновише 2014. године Господње браћа Живојин и Живота Јовановић уз помоћ браће Милана и Милојице Близањац и Живадина Костића из Трлића.“

Домаћини овогодишње црквене славе били су г. Живојин Јовановић и г. Милан Близањац, обојица из Трлића. За следећу годину, та част припала је г. Драгану Живановићу и г. Зорану Костићу, такође из Трлића. За трпезом љубави архијерејски намесник тамнавски прота Митар Миловановић пренео је поздраве и благослов Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Милутина који је прошле године на данашњи празник  служио свету архијерејску литургију овде у Новацима. Неизоставне су биле похвале за пароха Срђана Филиповића који се заједно са парохијанима неуморно труди да се за сваку црквену славу при храму у Новацима нешто обнови, догради, среди или изгради, те он добија нови сјај старе славе.

 Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика