СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА У ВУКОНИ

Свечано прослављен празник Велика Госпојина у Вукони. Као што је Пресвета Богородица пред упокојење сабрала све апостоле и охрабрила их и посаветовала, тако  увек сабере верни народ  и парохијане у Вукону да прославе  црквену славу Велику Госпојину. Тако је било и ове године када се  обележaва 111 година од освећења храма.

Светом божанственом Литургијом у препуном храму началствовао је Архијерејски намесник тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић, а  саслуживали су му протојереј-ставрофор  Светомир-Тома Лазаревић умировљени свештеник из Обреновца, родом из Вуконе, Душан Бабић свештеник из Уба, Небојша Миливојевић свештеник из Врела и Милош Станојевић свештеник из Стубленице.

На Светој служби Божјој проповедао је о. Душан Бабић о животу Пресвете Богородице  и поучио верни  народ да то треба да им буде узор како се односи мајка према сину и син према мајци.

Сви који су се достојно постом и молитвама припремили за причест, приступили су Светој чаши. Нека би дао Бог да им буде на спасење и здравље.

Након литургије уследио је трократи опход око храма, освећење славског жита и ломљење славског колача. Потом су  присутни узели учешћа у трпези љубави коју  је припремио верни народ на челу са свештеником Предрагом Велимировићем. Том приликом прота Митар Миловановић се захвалио свима који су помогли у припремању прославе. Посебно се захвалио оцу Предрагу, старешини храма, на трудољубљу, окупљању верног народа и улепшавању храма који је избројао преко 100 година постојања. Отац Предраг је искористио прилику да упозна све присутне о даљим  плановима за уређење цркве и порте. Архитекта Драган Бобић из Београда  урадио је идејно решење за нови иконостас чија би израда требала да почне у току наредне године, а у плану је и да се уради  дрвена ограда око црквеног имања. За несебичну помоћ цркви захвалницу је ове године добио Милован Димитријевић-Жишка из Вуконе.

Нека нам Богомајка помогне и да нам снаге да остваримо планирано и да нас и даље окупља  и штити од свакога зла.

Објаву припремио

Мирослав Ранисављевић

уредник рубрике тамнавског намесништва

Галерија слика