СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН САВИНДАН У УБУ И ТАМНАВИ

У Убу и Тамнави дан посвећен, ка Христу путеводитељу српског рода, Светом Сави прослављен је веома свечано. Духовно славље отпочело је дан раније Светосавском академијом у убској Музичкој школи „Петар Стојановић“. На дан празника служено је јутрење и Света Литургија након чега је уследило дечје рецитовање и појање песама посвећених овом дивном светитељу.

        На сам празник, јутрење и Свету Литургију служио је архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота Митар Миловановић: „Свети Сава!? Ко год се добронамерно запита ко је тај човек, добиће многобројне потврдне одговоре. Да ли је био искрени боготражитељ? Да, јесте! Да ли је био велики духовник и подвижник? Да, јесте! Да ли је био учитељ и просветитељ? Да, јесте! Да ли је био духовни и телесни лекар? Да, јесте! Да ли је био плодоносни дипломата? Да, јесте! И тако у недоглед. Ретко који народ има пред Богом таквог молитвеника и заступника. На Академији у Лајковцу, познати академик Миро Вуксановић, вођа тима Едиције Десет векова српске књижевности од 120 књига, почиње своје слово такође питањем на који сви треба да знамо одговор: „Прва књига, први наслов, прво име? СВЕТИ САВА!“ И са сигурношћу га можемо звати нашим духовним оцем. Он јесте Сети Сава, Растко Немањић, Архиепископ, али је на првом месту „Отац“, духовни отац српске Цркве и српскога народа...“ – надахнуто о Светом Сави проповедао је прота Митар.

       По ломљењу славског колача и кропљењем освећеном водом, преко сто двадесеторо деце са нестрпљењем и видно радосних лица чекало је свој ред да изрецитују оно што су припремили у пуној сали црквеног дома.

       Захваљујућу човекољубљу и добротољубљу г. Зорана Шимшића из Уба, обезбеђени су богати дарови на радост најмлађих који, иако је веронаука враћена у школе, и даље долазе у Свети храм да принесу молитве Светом Сави и свој труд као жртву.

       Молитвено славље настављено је ломљењем славских колача и освећењем славских жита у убским и тамнавским школама, као и културно-уметничким програмима и рециталима које су изводили ученици школа. Тако су убски свештеници посетили Гимназију „Б. Петронијевић“ и Техничку школу „Уб“, затим убску Основну школу „Милан Муњас“ као и музичку школу „Петар Стојановић“, проповедајући реч Божју и благосиљајући оне који ту уче и који их уче.                                 

       Свети Сава свечано је прослављен и у осталим храмовима и школама богољубивог архијерејског намесништва тамнавског.

 

Александар Мандарић, вероучитељ

 

Галерија слика