СВЕТА ПЕДЕСЕТНИЦА У УБСКОМ ХРАМУ

У недељу, 08. јуна 2014. године Господње, у убском храму Христа Спаситеља, молитвено и достојанствено је прослављен празник Силаска Светога Духа на Апостоле - Педесетница. То је врхунац у објави Христове радосне вести - спасења рода људскога, тј. оснивање Цркве Христове као слике и предукуса Царства Божјега овде на земљи.  

Због своје величине и значајна,  само се Духови или Тројице како га јаш наш народ назива, поред Васкрса и Божића, прославља  три дана.

Свету празничну Литургију служио је протојетеј о. Милан Ристивојчевић уз појање Хора "Пресвета Богородица Тројеручица".

     Педесетога дана после прославе Празника над празницима, Светлог Васкрсења Христовог, и десетога дана по Вазнесењу Господњем на небо, Света Црква слави Духове - Силазак Светога Духа на Апостоле. У Убу и Тамнави, празник Тројице, како се из милоште назив одомаћио, посебно се и веома свечано празнује. У многим  местима је сеоска слава, где парохијани после заједничке молитве и Литије, у својим домовима обележавају Преславу у част Свете Тројице.

    "Празник Силаска Светога Духа на Апостоле један је од највећих хришћанских празника али и јединствени догађај  у историји људска рода. По обећању Спаситеља нашега Господа Исуса Христа,  Дух Свети, Цар Небески, Утешитељ благи долази у наше животе, освећује творевину и настањује се у Свету Заједницу - Цркву Христову, обитава у њој, и присутан је ево и сада и кроз све свете Тајне..." - надахнуте се речи из проповеди протојетеја о. Милана Ристивојчевића на Светој Духовској служби Божјој, 08. јуна 2014. године Господње.

     Након Свете литургије, служено је Вечерње са посебним  молитвама Троједином Богу Оцу, Сину и Светоме Духу,  за чије време су верни у храму правили венчиће од миришљаве пољске траве, које су као велики благослов Свете Тројице однели у своје домове. 

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика