СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА У УБУ

У суботу 17. Марта 2018-ог Лета Господњег, четврте недеље часног поста  служена је Света тајна јелеосвећења у убском Световазнесењском храму.

Чином освећења Светог јелеја началствовао је протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић уз саслужење свештеника протојереја Душана Бабића, протојереја Станише Ђокића и јереја Александра Мандарића. Овој Светој Тајни приступили су сви који су осетили душевну и телесну потребу. Већина њих су понели уље, брашно и списак са именима својих сродника који су поменути у молитвама. Свештеници су током читања молитве молили Господа да подари исцељење душе и тела како присутних, тако и оних болесних који нису могли приступити овом Светом сабрању.

Ова Света Тајна заснована је на речима Светог апостола Јакова:“Болује ли ко међу вама нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, а ако је грех учинио опростиће му се“.(Јк.5,14.-15.) Циљ ове Тајне јесте опраштање грехова као и духовно и телесно исцељење. Тајна јелеосвећења састоји се из молитава које читају свештенослужитељи и помазивања болесних освећеним јелејем:“И демоне изгоњаху и помазиваху уљем многе болеснике и исцељиваху“.(Мк.6,13.)

По завршетку освећења јелеја сви присутни приступили су целивању Светог Јеванђеља. Већина од њих својим кућама су понели освећено брашно и уље.

 

Веоручитељ Стефан Радовановић

Галерија слика